brusszel


Egyre szorosabb a kapcsolatunk Hongkonggal

Figyelő Online
2017.01.17  11:00   
mail
nyomtatás
Magyarország Hongkong legjelentősebb kereskedelmi partnere a kelet-közép-európai régióban, a meglévő kölcsönös üzleti bizalmat tovább mélyítheti a kínai Egy övezet, egy út kezdeményezésen belüli együttműködés - jelentette ki Varga Mihály Hongkongban kormánytagokkal és az üzleti élet meghatározó szereplőivel folytatott megbeszéléseit követően.
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) keddi közleménye szerint Varga Mihály hongkongi tárgyalásai után kiemelte: Magyarország kedvező befektetési lehetőségeket kínál ázsiai partnereinek is infrastruktúrája, képzett munkaereje, kedvező földrajzi fekvése és erősödő pénzügyi, kereskedelmi központi szerepe alapján.

A X. Ázsiai Pénzügyi Fórum alkalmával folytatott kétoldalú találkozóit követően a nemzetgazdasági miniszter kifejtette, "egyre több magyar vállalat érdeklődik a hongkongi üzleti lehetőségek iránt, és bízunk abban, hogy a kedvező magyarországi makrogazdasági környezet hasonló érdeklődést vált ki a hongkongi cégekből is".

A Gregory So kereskedelmi és gazdaságfejlesztési miniszterrel, Jasper Tsanggal, a hongkongi törvényhozás volt elnökével, valamint Eddie Yue-vel, a Hongkongi Monetáris Hatóság vezérigazgató-helyettesével folytatott megbeszéléseken a tárgyalófelek pozitívan értékelték, hogy a kínai vállalatok részére komplett infrastruktúra épült ki Magyarországon. Ez magában foglalja a Peking-Budapest közvetlen légijárat beindítását, a Bank of China budapesti klíringközpontjának felállítását, valamint a magyar-kínai kéttannyelvű iskola létrehozását.

A tárgyalásokon az egyik legfontosabb téma volt, hogy napirenden van Magyarország csatlakozása az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bankhoz (AIIB) - hangsúlyozta Varga Mihály. Hozzátette: ezzel tovább fejlődhet Magyarország nemzetközi pénzügyi és külgazdasági kapcsolatrendszere, valamint egyre több magyar vállalat jelenhet meg az ázsiai piacokon.

A nemzetgazdasági miniszter az Európai Unióban történt és várható változásokkal kapcsolatban kijelentette: Magyarország megbízható partnere lehet azon ázsiai vállalkozásoknak, amelyek az uniós belső piacot kívánják elérni.

Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.