brusszel


A kínai elnök védelmébe vette a globalizációt

Figyelő Online
2017.01.17  14:28   
mail
nyomtatás
Hszi Csin-ping kínai elnök beszédével hivatalosan kezdetét vette a péntekig tartó davosi 47. Világgazdasági Fórum.
A fórumon először vesz részt kínai elnök. Hszi Csin-Pin védelmébe vette a globalizációt, ami nem véletlen, hiszen a világ vezető exportálója és gazdasága nagyban függ a szabadkereskedelemtől és jelentős károkat szenvedne a protekcionizmus megerősödésétől.

A kínai államfő úgy fogalmazott, hogy a sokak szemében a globalizáció "Pandora szelencéje", de úgy vélte, hogy a világ sok gondjáért nem a gazdasági globalizáció a felelős. Azt mondta, hogy a nemzetközi pénzügyi válságokat a profithajhászás okozta és nem a globalizáció.

Hszi Csin-ping leszögezte, hogy a gazdasági globalizációt nem lehet leírni, az "emberek nem nyernek azon, ha a tőke, a termékek áramlását kordába szorítják". Óvott a protekcionista kereskedelempolitika visszatérésétől, szerinte a kereskedelmi háborúknak nem lenne győztese. Hangsúlyozta, hogy Kína nem értékeli le nemzeti valutáját és nem indít kereskedelmi háborút.

A kínai elnök lassúnak tartotta a globális gazdaság bővülését, szerinte a rövid távú élénkítő intézkedések nem hozták meg a várt eredményt. Azt javasolta a kínai politikus, hogy a feltörekvő piacoknak és a fejlődő országoknak nagyobb legyen a beleszólása a globális döntésekbe. Sürgette továbbá, hogy minden állam írja alá a párizsi klíma megállapodást.

Délelőtt egy panelülésen Anthony Scaramucci, Donald Trump megválasztott amerikai elnök egyik vezető tanácsadója a dollárerősödés kockázataira figyelmeztetett. Ugyancsak ezen az ülésen egy másik szakértő azt mondta, hogy a dollár drágulása a gazdasági kilátásokra a "legnagyobb kihívás" a következő egy évben. Tartani kell attól, hogy ha tovább erősödik a dollár, az nyomást gyakorol a dollárban eladósodott feltörekvő országokra.

A második legnagyobb orosz bank vezetői azt közölték, hogy amerikai pénzintézetek képviselőivel tárgyalnak majd Davosban. A VTB illetékesei azonban nem tárták fel, hogy pontosan kikkel és mely bankoktól. A Krím annektálása miatt nemzetközi szankciók sújtják a VTB bankot.

Igor Suvalov, első miniszterelnök-helyettes vezeti az orosz küldöttséget Davosban, amelynek a legnagyobb bankok és cégek irányítói a tagjai, de ott található például a külföldi befektetéseket elősegítő intézmény vezetője is.

Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.