brusszel


Politikai viharok a II. Világháború Múzeuma körül

Figyelő Online
2017.01.23  17:18   
mail
nyomtatás
Az észak-lengyelországi Gdanskban bemutatták hétfőn a hamarosan nyíló, de máris politikai vitákat kiváltó II. Világháború Múzeumának nagyszabású, 5000 négyzetméternyi területen megrendezett fő állandó kiállítását.
A 2008 óta épülő, összességében csaknem 23 ezer négyzetméteren elterülő múzeum fő tárlatában több mint 2000 tárgyi emléket állítanak ki, a háború történetét mintegy 250 multimédiás pont is szemlélteti.
A múzeum megnyitóját márciusra tervezik. Mint az intézmény hétfői sajtótájékoztatóján Pawel Machcewicz igazgató elmondta, az egynapos előzetes bemutatót azért szervezték, mert "a múzeumot jelenlegi formájában február 1-én megszüntethetik".
Ezzel arra utalt, hogy a Donald Tusk egykori kormányfő kezdeményezésére létesülő gdanski múzeumot a jelenlegi kulturális miniszter és kormányfőhelyettes, Piotr Glinski összevonná a Gdanskhoz közeli Westerplattén 2015 végén megnyílt, a második világháború kitörésére emlékeztető múzeummal.
Több lengyel és külföldi történész szerint a formális összevonás a gdanski tárlat koncepciójának megváltoztatásával is járhat. A gdanski közigazgatási bíróság a múlt év végén az egyesítés felfüggesztését rendelte el, a kulturális tárca azonban nem tartja hatályosnak a bírósági döntést.

Egyes történészek úgy vélekednek, hogy a gdanski múzeum jelenlegi koncepciója nem "domborítja ki eléggé" a lengyel nézőpontot a II. világháború bemutatásában. Glinski minszter májusban aggodalmát fejezte ki, hogy a múzeum "amolyan univerzális történetként" szemlélteti a háborús konfliktust, amelyet pedig szerinte - a brit Imperial War Museum mintájára - a nemzeti történelem szemszögéből kellene bemutatni.
Machcewicz igazgató a hétfői sajtótájékoztatón elmondta: szándéka az, hogy bemutassa, "miben különbözött a háború Európa e részében, és miért élünk még mindig a háború árnyékában", a háború "miképp alakította nemzeti identitásunkat és a szomszédainkhoz való viszonyunkat".

A tárlat szemlélteti, hogy Lengyelország német megszállása "első napjaitól kezdve összehasonlíthatatlanul brutálisabb volt a harmadik birodalom nyugat-európai megszálláspolitikájánál", és Lengyelország kettős - a német mellett a szovjet - megszállás tapasztalatával rendelkezik - mondta Machcewicz.
A múzeum "nagy történelmi leckét" nyújt majd a külföldieknek - vélekedett az igazgató, aki szerint a lengyel kikötőváros nemcsak azért megfelelő helyszín a múzeumnak, mert itt dördültek el a háború első lövései, hanem azért is, mert az 1980-as években itt megalapított Szolidaritás mozgalom hozzájárult Európa háború utáni megosztottságának legyőzéséhez.
A fő állandó kiállításról azt mondta, hogy az a legnagyobbak között lesz Európában és a világon. Teljesen január végére készül el, és márciusban már megnyitható lesz.
Pawel Adamowicz gdanski polgármester szerint a II. Világháború Múzeuma Lengyelország válasza a növekvő amnéziára Európában és a világban, egyben figyelmeztetés az illúziók veszélyére, figyelmeztetés a szabadság és az igazság ellenségeinek, óva int a különféle populizmusoktól.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.