brusszel


Egyre aktívabbak a magánbefektetők

Figyelő Online
2017.01.23  18:41   
mail
nyomtatás
Befektetéseinek csaknem felében vont be magántőkét, ezáltal mintegy 4,5 milliárd forint értékű privát forrás kihelyezését segítette elő a hazai kis- és középvállalkozói (kkv) szektorban a Széchenyi Tőkebefektetési Alap (SZTA) az elmúlt három évben.
A Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. hétfői tájékoztatásában felidézte: az Európai Bizottság 2013-ban egyedi engedély alapján tette lehetővé az SZTA-nak, hogy magánbefektetőkkel együtt fektessen be magyar kkv-kba.

Az alap 28 tőkebefektetést a céltársaságtól független magánbefektetőkkel együtt valósított meg, további 15 befektetésnél alapítói vagy társasági forrás került be az SZTA tőkeemelésével együtt.

A tőkealap-kezelő értékelése szerint a vártnál nagyobb mértékben ösztönözte a hazai magánbefektetői kör tőkepiaci aktivitását az alap tőkekonstrukciója, így az elmúlt három évben a kkv-k tucatnyi olyan hazai magánbefektetőtől vonhattak be tőkeforrást, amelyek az SZTA befektetési tevékenysége nélkül valószínűleg nem fektettek volna be a cégekbe.

A közlemény szerint az állami szerepvállalás által ösztönzött erősebb magánbefektetői aktivitásnak köszönhetően a kkv-k növekedési terveik megvalósításának finanszírozásához nagyobb mértékű kockázati tőkét tudnak bevonni. Emellett további előnyt jelent számukra, hogy a privát befektető jellemzően operatív szinten is támogatja a működést, valamint szakmai kapcsolati hálójával is segíteni tudja a tulajdonosokat.

A Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. feladata a Széchenyi Tőkebefektetési Alap 14 milliárd forintos forrásának eljuttatása a magyar kis- és középvállalkozói szektornak. Az alap 85 százaléka európai uniós forrásból származik, 15 százaléka magyar állami forrás. Az SZTA célja, hogy a nemzetgazdasági szempontból jelentős, ugyanakkor a piaci kockázati tőkebefektetők figyelmén többségében kívül eső szektorok vállalkozásait támogassa.

Az alap összesen több mint 90 magyar vállalkozás fejlődéséhez és működéséhez biztosított forrást.

Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás
címkék: SZTAtőkepiackkv

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.