brusszel


Tőzsde - Emelkedéssel zárt Ázsia

Figyelő Online
2017.01.24  10:43   
mail
nyomtatás
Emelkedéssel zárt Ázsia és a csendes-óceáni térség irányadó tőzsdeindexeinek többsége kedden, a jelek szerint nem okozott nagy és váratlan meglepetést, hogy Donald Trump aláírta azt az elnöki rendeletet, amelynek értelmében az Egyesült Államok kivonul a csendes-óceáni szabadkereskedelmi megállapodásból (TPP).
Egyedül Tokióban csökkentek érdemi mértékben a vezető tőzsdemutatók Trump protekcionista kereskedelempolitikájának következményeként, így a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,55 százalékkal, 18 787,99 pontra, míg a szélesebb körű Topix-index szintén 0,55 százalékkal, 1506,33 pontra süllyedt. A Takata japán autóipari beszállító árfolyama 6 százalékkal 439 jenre esett, így az utóbbi négy kereskedési nap alatt már összesen 49 százalékot veszített értékéből, miután kiderült, hogy a vevőjelöltek arra kérték, kérjen csődvédelmet.

A befektetők idegesek Trump protekcionista politikája miatt, a reményük csak az, hogy az adócsökkentések talán megmentik a helyzetet - mutatott rá Naeem Aslam, a ThinkMarkets brókercég vezető elemzője.

Kínában a kedvező hangulat alábbhagyott, miután a pekingi kormány arról számolt be, hogy a költségvetés tavalyi hiánya a célszámnál jóval nagyobb lett. A gazdasági növekedés stabilizálását tavaly jórészt a kormányzati kiadások emelésével érték el. A magas költségvetési hiány miatt azonban ismét fellángolt a Kína növekvő adósságállományát övező aggodalom.

A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 0,18 százalékkal, 3142,55 pontra nőtt, a második legnagyobb kínai tőzsde, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index viszont 0,35 százalékkal, 9941,55 pontra esett. A Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe 0,01 százalékkal 3364,45 pontra emelkedett.

A dél-koreai Kospi 0,01 százalékos mínuszban, 2065,76 ponton, míg az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 0,70 százalékos nyereségben, 5650,10 ponton zárt. Hongkongban az irányadó mutató, a Hang Seng 0,19 százalékkal emelkedett, 22 941,00 ponton fejezte be a kereskedést.

A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,36 százalékkal 448,11 pontra emelkedett kedden a helyi idő szerinti késő délutáni kereskedésben.

Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás
címkék: tőzsdeÁzsia

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.