brusszel


Merre tartanak az orosz-amerikai kapcsolatok?

Figyelő Online
2017.01.31  09:35   
mail
nyomtatás
Korábban is indultak már pozitívan egy új amerikai elnök beiktatásakor az orosz-amerikai kapcsolatok, most azonban nemcsak politikai, de gazdasági téren is várhatók előrelépések - mondta Szenes Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára.
Az egyetem Nemzetközi kapcsolatok és biztonsági tanulmányok tanszékének vezetője azt mondta: számos jele van annak, hogy közeledés indult meg az orosz-amerikai kapcsolatokban. Barack Obama elnökké választása után is "volt egy pozitív lendület", de az akkori eredményekkel szemben most gazdasági téren is várható előrelépés, Vlagyimir Putyin orosz elnök legalábbis ezt szorgalmazza - tette hozzá.
Ugyanakkor komoly érdekazonosságok vannak a két ország között: ahogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter korábban rámutatott, a Donald Trump által meghirdetett amerikai külpolitikai és nemzetpolitikai célok lényegében megegyeznek Oroszország külpolitikai törekvéseivel - jegyezte meg.
A külpolitikában "komoly közös pont lehet" az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni fellépés. A szíriai békefolyamatot átterelik az ENSZ keretébe, ha abban meg tudnak egyezni, akkor a teljes közel-keleti régióval kapcsolatos együttműködés a következő fontos terület. Európai szempontból pedig az a fontos, hogy a NATO, az Európai Unió és Oroszország viszonya az ukrajnai helyzettel és a Baltikummal kapcsolatban hogyan fog alakulni - mondta.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.