brusszel


Ausztria: elkerülhetetlen az előrehozott választás?

Figyelő Online
2017.01.31  11:34   
mail
nyomtatás
A módosított kormányprogram előrelépés ugyan, de hiányoznak belőle az igazi reformlépések, és az intézkedés csak késlelteti az előrehozott választást az osztrák lapok és szakértői kommentárok szerint.
"A hétfőn bemutatott programmal a kormány nagyon későn, de elkezdett cselekedni, ráadásul a helyes irányba tesz lépéseket" - olvasható a Die Presse című lap keddi számának vezércikkében. A szerző kiemelte: mindezt a koalíció komolyan is gondolja, hiszen az intézkedésekre meghatározott időpontok miatt egyértelmű lesz, hogy megvalósultak-e a lépések.
A cikk szerint az a legnagyobb probléma, hogy az országot megbénítja a megszilárdult rendszer, amelyben a nagyobb reformelképzelések is megakadnak. A szerző kifogásolta, hogy a programban nem szerepel az állami jogrendszer reformja, és az "igen szükséges" nyugdíjreformot is csak néhány mondatban említik. Elismerésre méltó ugyan, ha a programot egy az egyben végrehajtják, azonban az ország fontos problémáit így nem tudják megoldani - olvasható a cikkben.

A paktum "haszonélvezője" a kisebbik kormánykoalíciós párt, az Osztrák Néppárt (ÖVP), hiszen a biztonság és az integráció területén majdnem az összes javaslatukat beépítették a kormányprogramba - olvasható a Der Standard című lap keddi számában megjelent véleménycikkben. Alexandra Föderl-Schmid főszerkesztő kommentárja szerint Christian Kern kancellár, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke az Osztrák Szabadságpárttól (FPÖ) akar visszanyerni szavazókat, és kész arra is, hogy "ennek árát megfizesse". "Kern a következő választáson a cselekvő szerepéből akar hasznot húzni, és az FPÖ ellen akarja felvenni a küzdelmet - még akkor is, ha ehhez egy ÖVP programot kell megvalósítania" - olvasható a Der Standarban.
A Kurier című lap főszerkesztője, Helmut Brandstätter vezércikkében úgy véli, hogy az arc elfátyolozásának betiltása és a megfigyelések szigorítása szimbolikus politikai intézkedések, és ezek veszélyeire figyelmeztet. Brandstätter meglátása szerint Ausztriának a liberális jogállam, a szabadság és a demokrácia értékeire kellene figyelnie.

Az OGM közvélemény-kutatási intézet vezetője, Wolfgang Bachmayer úgy véli, hogy az elfogadott kormányprogram csupán késlelteti az előrehozott választást, amelyet szerinte 2017 második félévében meg fognak tartani. Meglátása alapján hamarosan nézetkülönbségek várhatók a kormányban, és néhány hónap múlva ugyanott fognak tartani, ahol most.
Peter Filzmaier politológus szerint a program a kormány számára nyárig jelent "túlélési garanciát", azonban a parlamenti munkában bármikor folytatódhat a vita.
Hans Bürger, az osztrák közszolgálati televízió (ORF) belpolitikai szerkesztője az európai politikára vonatkozó terveket hiányolta a kormányprogramból, mindezt annak a fényében, hogy jövőre fél évig Ausztria tölti be az unió tanácsának soros elnöki tisztségét.

A módosított kormányprogramot vasárnap este fogadta el a két koalíciós párt, az SPÖ és az ÖVP. A következő 18 hónap cselekvései terve a munkaerőpiaci, a biztonsági és az integrációs kihívásokkal foglalkozik elsősorban. A koalíció "a kor kihívásaihoz igazítva" dolgozta át a 2013-ban született kormányprogramot, és a megvalósítás időtervét is felvázolta.
Ausztriában a következő választást elvben 2018 őszén tartják. Egy vasárnap közölt felmérés szerint továbbra is az FPÖ a legnépszerűbb párt, 34 százalékos támogatottsággal. A kormánykoalíció nagyobbik pártjára, az SPÖ-re 28, a kisebbik koalíciós partnerre, a néppártra a megkérdezettek 19 százaléka voksolna.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás
címkék: Ausztriapolitika

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.