brusszel


A fővárosi lakáspiac tovább szárnyal

Figyelő Online
2017.02.07  12:05   
mail
nyomtatás
Tovább javultak a fővárosi lakáspiaci várakozások a GKI Gazdaságkutató Zrt. januári felmérése szerint, a vidéki körzetekben kisebb elbizonytalanodást tapasztaltak, de a kilátások továbbra is alapvetően optimisták.
A teljes ingatlanpiaci várakozásokat jelző GKI-MGYOSZ fővárosi ingatlanpiaci index értéke az előző negyedévhez képest minimálisan nőtt, míg az ország egészére vonatkozó jelzőszám 3 ponttal magasabb az egy negyedévvel ezelőttinél. Az egy évvel ezelőtti értékeket mindkét mutató 7-7 ponttal haladta meg - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. az MTI-vel.
Az ingatlanos cégek, illetve a lakosság várakozásait jelző fővárosi lakáspiaci index értéke mintegy 2 ponttal javult, míg az országos gyakorlatilag nem változott tavaly októberhez képest. Az egy évvel ezelőttinél a fővárosi index 7, az országos 4 ponttal van feljebb. A budapesti index értéke utoljára 2006-ban állt ilyen magasan, ami 11 éves csúcsot jelent.
Az elemzés szerint Budapesten nőttek az áremelkedési várakozások. Tavaly októberben a válaszadók 28 százaléka számított emelkedő árakra, idén januárban már 47 százalékuk, a stagnáló árakra számítók aránya ugyanekkor 53-ról 45 százalékra csökkent. A főváros egészét jellemző, a következő egy évre várt átlagos árnövekedés megközelítette a 3 százalékot.

Az ország keleti részén minimális, 1 százalék körüli, a nyugatiban 3 százalékot közelítő dinamika valószínű.
Az új építésű lakások árainál jelentős többség, 62 százalék vár áremelkedést, ennek mértéke 4-6 százalékos lehet.
Az építési telkek piacán a felmérés résztvevői a korábbinál kisebb pörgésre számítanak. A válaszadók szerint 2016-ban az előző évhez képest átlagosan 8 százalékkal emelkedtek a telekárak, a fővárosban ennél is gyorsabb, 12 százalék körüli áremelkedést érzékeltek. Az ingatlanokkal foglalkozó cégek szerint a következő 12 hónapban 4-6 százalék közötti áremelkedés valószínű a telekpiacon.
Az irodabérleti díjak terén a stagnálásra számítók vannak többségben, országos átlagban 61 százalék az arányuk, növekedést 35 százalék vár. A számszerű prognózisok arra utalnak, hogy Budapesten és környékén 3 százalék körüli díjemelkedésre lehet számítani, vidéken, különösen a keleti országrészben ennél jóval kisebb lehet a növekedés mértéke.

Az üzlethelyiségek bérleti díja nagy szórással, de átlagosan 1-2 százalékkal nőhet, a keleti országrészben kevésbé.
A GKI negyedévente szervez felmérést a vállalatok, az ingatlanokkal foglalkozó cégek, valamint a lakosság ingatlanpiaci terveinek, kilátásainak feltérképezésére. A januári felmérés során 110, ingatlanokkal foglalkozó cég, valamint 949 vállalat válaszolt, a lakossági minta pedig reprezentatív, ezerfős volt. A felmérés 2016-tól a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) támogatásával készül.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás
címkék: GKIlakáspiac

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.