brusszel


Lengyelország saját űrkutatási programot indít

Figyelő Online - Csepi Lajos
2017.02.18  12:59   
mail
nyomtatás
A Fejlesztési Minisztérium egy lengyel űrkutatási program előkészítésén dolgozik, amely keretében az ország fellövi első műholdját, jelentette a Puls Biznesu napilap.
Lengyelország a napilap szerint erősíteni akarja az űrkutatásban alkalmazott új technológiák fejlesztésében való részvételét. A Fejlesztési Minisztérium arra törekszik, hogy mintegy 3 százalékos részt vállaljon az európai űrkutatás-technológiai ágazatból, amely értéke 7,5 milliárd euró és amely hozzávetőleg évi 4 százalékkal bővül (1 euró = 308,33 Ft).

A lengyel űrkutatási stratégia a Mateusz Morawiecki fejlesztési-és pénzügyminiszter által kidolgozott Felelősségteljes Fejlesztési Terv egyik eleme. A „Morawiecki Terv” egy nagyratörő gazdasági program, amely 2020-ig több, mint 2 trillió zloty (1 zloty = 71,08 Ft) beruházást irányoz elő a lengyel gazdaságban. Lengyelország 2012 óta tagja az Európai Űrkutatási Ügynökségnek és a Puls Biznesu szerint az ország több, mint 300 vállalkozása tervezi, hogy beruház az űrkutatási projektek fejlesztésébe.

Az újság megállapítja, hogy az első lengyel műhold megépítése ugyan egy távoli cél, az államigazgatás mégis rövid időn belül hasznát látja az űrkutatásba történő bekapcsolódásnak, mivel szélesebb körben hozzáfér a műholdas adatokhoz.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.