brusszel


Váratlanul bezárt a cseh Nemzeti Galéria

Figyelő Online
2017.02.26  14:12   
mail
nyomtatás
Váratlanul bezárta a hét végén az összes prágai épületét a cseh Nemzeti Galéria (NG).
A paloták és a kiállítások bejáratainál kifüggesztett cseh és angol nyelvű tájékoztatás szerint az intézmény "műszaki-technika" problémákkal indokolta lépését, s azt ígérte, hogy minél rövidebb időn belül igyekszik újra megnyitni a műemlékeket és a tárlatokat.
A prágai elektronikus média szerint a meglepő és számos turistacsoportot felháborító döntés mögött a galéria vezetése, illetve az épületek őrzését ellátó ABAS IPS Management biztonsági ügynökség közti viták vannak.
"A prágai Nemzeti Galéria a mai napig nem fizette ki a novemberi és decemberi számláinkat, ezért pénteken felmondtuk a szerződést" - nyilatkozta Miroslav Krupicka, az ügynökség marketing igazgatója újságíróknak.

A galéria vezetése azzal magyarázza a helyzetet, hogy szerinte az ügynökség nem tartotta be a megállapodásokat, és a felrótt hiányosságokat nem volt hajlandó orvosolni. "Nem tartották be a szerződést, nem biztosítottak megfelelő számú őrt, ezért többször is csak az épületek egy részét tudtuk megnyitni. Ez a vita lényege" - nyilatkozta Jirí Fajt, a NG igazgatója a közszolgálati televízióban.
A biztonsági ügynökség és a NG szerződése eredetileg 2020-ban járt volna le, sajtóértesülések szerint azonban a felek között már hosszabb ideje komoly viták vannak.

Az intézmény vezetése közölte, hogy az épületeket várhatóan néhány napon belül újra megnyitják, de pontos dátumot nem tudtak mondani. A tárlatokra megváltott jegyek május végéig érvényben maradnak.
A cseh Nemzeti Galéria kezelésében hat történelmi palota van Prágában, amelyekben mintegy 400 ezer műtárgyat mutatnak be, amelyek értéke sok százmilliárd korona. A galéria állandó és időszaki kiállításaira tavaly 712 690 ember váltott jegyet.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás
címkék: Prágakultúra

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.