brusszel


Márciustól lehet fizetni az új 2 ezressel

Figyelő Online
2017.02.28  16:38   
mail
nyomtatás
A bankjegy megújítási program keretében kibocsátott új 2 ezer és 5 ezer forintos bankjegyek 2017. március 1-jén kerülnek készpénzforgalomba, széleskörű elterjedésük néhány hónapon belül várható - mondta Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke kedden, sajtótájékoztatón Budapesten.
A jelenleg forgalomban lévő, 2016 előtt kibocsátott régi 2 ezer és 5 ezer forintos bankjegyeket 2017. július 31-ig lehet a kiskereskedelmi forgalomban felhasználni, ezt követően az MNB bevonja azokat, 2017. augusztus 1-jétől már csak új címletekkel lehet fizetni.
A régi 2 ezer és 5 ezer forintos bankjegyeket három évig a hitelintézeti és postafiókokban becserélik, 2037. július 31-éig pedig a jegybankban átválthatók díjmentesen - tette hozzá.
Gerhardt Ferenc kiemelte, hogy az új bankjegyek is iparművészeti alkotások, azokon is megtalálhatók a történelmi szereplők, ugyanakkor a fejlődést tükröző új biztonsági jegyeket is tartalmaznak, tekintettel vannak a pénzszámláló gépek követelményeire.
Pataki Tibor, a MNB készpénz-logisztikai igazgatóság vezetője szerint a meghatározott idő elegendő lesz a cserére. Megjegyezte, hogy a 2 ezer és az 5 ezer forintosok adják a forgalomban lévő összes hazai bankjegy 11,2 százalékát.
Mint azt a sajtótájékoztatón bemutatták, az új bankjegyeken a biztonsági elemek jó része tapintással, mozgatással is érzékelhető, átnézetben a vízjelkép jól látható.
Kérdésre válaszolva az MNB alelnöke elmondta, hogy az új bankjegyek előállítási költsége megegyezik a régiekével.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás
címkék: MNBbankjegy

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.