brusszel


A cégeknek jelentős ösztönző a bérköltség csökkenés

Figyelő Online
2017.02.28  16:05   
mail
nyomtatás
A cégek számára jelentős ösztönző erő, ha csökkenthető a foglalkoztatás költsége, ha a bérre rakódó adóból kevesebbet kell befizetniük - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatásért és képzésért felelős államtitkára.
Cseresnyés Péter emlékeztetett, hogy a munkahelyvédelmi akció keretében a hátránnyal küzdő munkavállalók foglalkoztatásáért kaptak a munkáltatók jelentős kedvezményt a szociális hozzájárulási adóból. Az intézkedéssel mintegy 500 milliárd forint maradt a cégeknél, amit a vállalkozások, a munkaadók béremelésre vagy fejlesztésre tudtak felhasználni. Hozzátette, hogy sok munkavállaló, főként hátrányos helyzetű pedig ennek köszönhetően tudta megtartani munkahelyét, illetve talált munkát.
Az államtitkár elmondta: 2010 óta főleg a versenyszférában nőtt a foglalkoztatottak száma, a 700 ezer fős növekményből mintegy félmillióan a itt találtak munkát, tehát ezt a folyamatot támogatja a munkahelyvédelmi akció, illetve az ifjúsági garanciaprogram is.
Kitért arra, hogy a munkaerőhiány az ország egyes területein jelentkezik elsősorban és bizonyos foglalkozások esetében igaz. Mindezt a foglalkoztatás növekedése eredményezi. A munkanélküliek száma ugyanis 200 ezer alatt van Magyarországon, így verseny alakult ki a munkaerőpiacon. Ezért is ösztönzik a munkaerő-mobilitást, hogy a munkavállalók lakóhelyüktől távolabb eső területekre is elmenjenek dolgozni - mondta az államtitkár.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás
címkék: NGMcégvilág

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.