brusszel


Lengyelország elutasítja a kétsebességes Európát

Figyelő Online
2017.02.28  15:28   
mail
nyomtatás
Lengyelország elutasítja a kétsebességes Európát, valamint az Európai Unió elzárkózását a többi európai államtól - hangsúlyozta Marek Kuchcinski lengyel házelnök kedden azon a varsói egyeztetésen, amelyen a visegrádi országok parlamenti külügyi bizottságainak elnökei vesznek részt.
Lengyelország "elutasít minden, az Európai Unió (EU) különféle sebességek szerinti megosztására irányuló projektet, valamint a közösség elzárkózását a többi európai államtól" - írta Kuchcinski a Twitter-felületére a tárgyalások alatt feltett egyik bejegyzésében.
Úgy értékelte: esély nyílik arra, hogy "az európai integrációt olyan elvek alapján építsék újjá, mint a nemzetek szabadsága, az államok egyenlősége, a kontinens egysége, a szubszidiaritás".
Jelenleg szemtanúi vagyunk annak, hogy az EU "tanácstalan a migrációval szemben, megengedi az alapszerződések előírásainak eltorzítását, a politikai egyenlőtlenséget" - szól az egyik bejegyzés.
A PAP hírügynökség szerint a lengyel házelnök felszólalásában aláhúzta azt is, hogy a visegrádi csoportnak (V4) jelentős szerep jut az EU megújításának folyamatában, valamint a közösségen belüli együttműködés erősítésében.
Lengyelország tölti be jelenleg a V4 soros elnöki tisztét. Az aktuális nemzetközi helyzetnek és a biztonságpolitikának szentelt keddi tanácskozáson Magyarországot Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke képviseli.
Varsóban csütörtökön tárgyalnak a V4 kormányfői is, akik az EU közeledő csúcsértekezletei előtt próbálnak közös álláspontokat kidolgozni.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás
címkék: EULengyelország

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.