brusszel


Így áll a horvát gazdaság

Figyelő Online
2017.03.07  14:15   
mail
nyomtatás
Az európai uniós átlagnál gyorsabban, 3,4 százalékkal nőtt a horvát bruttó hazai termék (GDP) tavaly a negyedik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a horvát statisztikai hivatal kedden. Az adat megegyezik a tíz nappal ezelőtt közzétett gyorsbecslés adataival.
Ez a kilencedik negyedév, amelyben nőtt a GDP Horvátországban, 3,4 százalékos növekedést pedig 2008 első negyedévében regisztráltak utoljára.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint tavaly a negyedik negyedévben 0,6 százalékkal bővült a GDP a megelőző negyedévhez képest, míg 2015 azonos időszakához viszonyítva 3,5 százalékkal. A gyors gazdasági növekedés fő mozgatója a háztartások fogyasztása, a beruházások és a kivitel volt.

Az áruk és a szolgáltatások exportja és importja is egyaránt 9,7 százalékkal nőt tavaly a negyedik negyedévben. A személyes fogyasztás 3,7 százalékkal emelkedett. A háztartások vásárolt fogyasztása a negyedik negyedévben 3,6 százalékkal voltak nagyobbak az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A közfogyasztás 1,8 százalékkal nőtt, míg a bruttó állóeszköz-felhalmozás 4,6 százalékkal. A horvát kormány 2017-ben 3,2 százalékos gazdasági növekedéssel és 1,6 százalékos költségvetési hiánnyal számol. A költségvetéshez 3,6 százalékos háztartási fogyasztás-, 6,8 százalékos beruházás-, 4,6 százalékos export-, 6,2 százalékos import- és 1,1 százalékos állami fogyasztás-növekedést terveztek.

Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.