brusszel


A magyar történelmet ábrázoló monumentális táblaképet mutatnak be

Figyelő Online
2017.03.11  16:44   
mail
nyomtatás
A tatai városházán vasárnap délután mutatják be Smídt Róbert szőgyéni szobrász és fafaragóművész Himnusz című táblaképét. A hat évig készült, tíz négyzetméteres alkotás a magyar történelmet jeleníti meg.
Az alkotó az MTI-nek elmondta, a mű középpontjában a honfoglalást lezáró, győztes pozsonyi csata látható, majd az országot naggyá tevő királyok és a magyar történelem viharos eseményei, mint a tatárjárás, a török uralom, a világháborúk, illetve azt azokat követő események.
Az öt méter hosszú és két méter magas táblaképen háromszáznál több arc látható. A különböző motívumok más alkotásokon már megjelentek, de nyitott történelemkönyvként együtt itt szerepelnek első alkalommal.

A táblaképen megjelenik a remény fénye, a Szent Korona, a kard és a lobogó, valamint a két sarkában az ország őrangyalai, Gábriel és Mihály arkangyalok. Az alkotás egy hónapig látható Tatán március 13. és április 12. között, majd az országban további 12 helyszínen állítják ki.
Smídt Róbert Tata díszpolgára, a város testvértelepüléséről, a felvidéki Szőgyénből származik. Munkásságát 2016-ban Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetéssel ismerték el.
Alkotásai között trianoni emlékművek mellett kapuk és emlékoszlopok is megtalálhatók, valamint készített templombelsőket, oltárokat, haranglábakat, illetve ő faragta Pilisszántón a Csillagösvény mellett felállított Kálvária szobrait.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.