brusszel


Elon Musk újra nagyot akar gurítani

Figyelő Online - Csepi Lajos
2017.03.13  10:39   
mail
nyomtatás
Elon Musk, az elektromos autókat gyártó Tesla főnöke kijelentette: 100 nap alatt meg tudja oldani Dél-Ausztrália energia-válságát. Ha a megoldás kudarcot vall, semmiféle költséget nem számít fel.
Az ajánlat azt követően hangzott el, hogy az államban egy sor áram-kimaradás történt.

Az elmúlt héten a Tesla igazgatója, Lyndon Rive arról beszélt, hogy a vállalat 100 nap alatt fel tud építeni egy 100-300 megawatt-óra kapacitású akkumulátor-rendszert.

Arra a kérdésre, hogy tényleg komoly-e az ajánlat, Twitter-bejegyzésében Elon Musk azt válaszolta: ha kudarcot vallanak, semmiféle költséget nem számítanak fel. „A Tesla a szerződés aláírásától számított 100 munkanap alatt felépíti a rendszert. Ha ez nem sikerül, ingyen dolgoztunk. Elég komoly ez az ajánlat?” írta Elon Musk válaszában Mike Cannon-Brookes-nek, az ausztráliai szoftver-készítő Atlassian társ-alapítójának, aki vállalta, hogy közreműködik a projekt társadalmi elfogadtatásában és finanszírozásának előkészítésében.

A fejlesztés költségét Elon Musk egy 100 megawatt-óra kapacitású rendszer esetében kilowatt-óránként 250 US dollárban jelölte meg.

Az ausztrál Zöld Párt szenátora, Sarah Hanson-Young konzultációt kért Elon Musk-tól.

Dél-Ausztráliában tavaly szeptember óta többször előfordult áram-kimaradás, ami komoly energia-politikai vitákhoz vezetett.

A Tesla autó-gyártási programja mellett folyamatosan bővíti áram-tárolásra alkalmas akkumulátor-fejlesztési üzletágát is. Az amerikai vállalat az elmúlt héten indította el „Powerwall 2” (Energia-fal 2) programját Ausztráliában, amely a háztetőkre szerelt napelemek vezető piaca az egész világon.

Az áram akkumulátorokban történő tárolása a kormány által vizsgált számos lehetőség egyike. Miután Ausztrália egyre nagyobb mértékben támaszkodik a változó erősségű szél-és napenergiára, az akkumulátoros tárolás lehet az áramszolgáltatás megbízhatóságát biztosítani képes megoldás.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.Ötvenmilliárd feletti tőke a startupoknak

Az új ciklus első Európai Uniós forrásból finanszírozott kockázati tőkebefektetése a debreceni Insimu Patient volt, amely tőkét kapott a Hiventurestől.

Budapesti konferenciával indul a FabLaBNet

Az Európai Unió által támogatott új projekt, a FabLabNet március 28-án indul a partnerek által közösen, 3D-nyomtatott alkatrészekből épült rakéta jelképes kilövésével..

Kaposváron oktatják a jövő startup vállalkozóit

Európában is egyedülálló digitális oktatási platformmal és a diploma mellett akár befektetési lehetőségekkel is várja a Kaposvári Egyetem 2017-ben hallgatóit.

Másfél milliárd 6 erős nagyprojektre

A Bay Zoltán Kft. másfél milliárd forintnyi magas hozzáadott értékű kutatási, fejlesztési és innovációs projektek fejlesztését kezdi meg.

top200