brusszel


Gál Kinga: vizsgálhatja az EB a jogi határzárat

Figyelő Online
2017.03.14  13:34   
mail
nyomtatás
Az Európai Parlament (EP) illetékes bizottsága kezdeményezte, hogy az Európai Bizottság vizsgálja meg a magyar jogi határzár összeegyeztethetőségét az uniós menekültügyi szabályokkal - mondta Gál Kinga fideszes európai parlamenti képviselő a közmédiának nyilatkozva.
Gál Kinga az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának alelnökeként elmondta, a testület hétfői koordinátori ülésén a zöldpárti képviselők kezdeményezésére arról döntöttek, hogy a bizottság elnöke levélben kéri fel az Európai Bizottságot: vizsgálja meg, hogy a jogi határzárról szóló magyar törvény mennyiben egyeztethető össze az uniós menekültügyi szabályokkal.
A politikus beszámolója szerint a hétfői ülésen "a kommunisták" azt kezdeményezték, hogy hallgassák meg az Európai Bizottság (EB) első alelnökét, Frans Timmermanst, hogy elmondja, mi az EB "véleménye mindarról, ami a jogi határzár kapcsán történik Magyarországon". Emellett azt is el akarták érni, hogy tartsanak általános vitát a magyarországi jogállamisági helyzetről. Ezeket a javaslatokat azonban elvetették.
Gál Kinga hangsúlyozta, hogy az Európai Néppárt - amelynek alelnöke - "sokadjára most is teljes mértékben kiállt Magyarország mellett", és részben ennek következtében nem került a bizottság napirendjére a jogi határzár kérdése. Hozzáfűzte: biztos abban, hogy az elkövetkező időszakban "érnek majd minket támadások az európai baloldal részéről", úgy látja, "ők ebből egy politikai ügyet kreálnak".
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás
címkék: határzárEU

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.