brusszel


A GVH 1,2 millió forint értékben bírságolt

Figyelő Online
2017.03.21  16:23   
mail
nyomtatás
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) együttesen mintegy 1,2 millió forint bírságot szabott ki az Óceán-L Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-ra (Óceán-L Kft.) és a Hüperion Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-ra (Hüperion Kft.), mert a két vállalkozás versenykorlátozó megállapodást kötött a Laddomat kazántöltő egységek internetes viszonteladói árai minimális szintjének rögzítésére 2014 júliusa és 2015 áprilisa között - közölte a GVH.
A versenyhivatal a bírság alapösszegének megállapításakor az eljárásban érintett Laddomat kazántöltő eladásából származó árbevételt vette figyelembe a cégeknél.
A GVH vizsgálata feltárta, hogy az Óceán-L Kft., mint a termékek importőre az általa javasolt internetes viszonteladói minimálár alkalmazására hívta fel kereskedelmi partnereit e-mailben. A partnerek közül a Hüperion Kft. fogadta el a felhívást, majd igazította árait a javasolt minimumhoz.
A versenyhivatal a bírság meghatározásánál súlyosító körülményként értékelte egyebek mellett, hogy a viszonteladási ár rögzítése súlyos jogsértésnek minősül, valamint, hogy a két vállalkozás a megállapodást végre is hajtotta. Ugyanakkor a hivatal enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy mindkét szereplő alacsony részesedéssel rendelkezik a piacon, a jogsértéssel elért előny nem számszerűsíthető.

Kiemelték: az eljárás alatt sikeres egyezségi tárgyalás zajlott le a Hüperion Kft.-vel, így a cég esetében a GVH 25 százalékkal csökkentette a bírságot. A versenyhivatal az úgynevezett egyezségi eljárásban - a korábbi 10 százalék helyett - már 30 százalékos bírságcsökkentéssel jutalmazhatja azt a vállalkozást, amely elismeri jogsértését, és lemond bizonyos eljárási jogairól.
A közlemény szerint a GVH megszüntette az eljárást az Atmos Energia Kft.-vel, a H+H Com. Kft.-vel, a K4K-KER Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel, a Szol-Therm Épületgépészeti Kft.-vel, valamint a Naturtherm Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel szemben, ugyanis ezek a vállalkozások nem válaszoltak vagy nyíltan visszautasították az Óceán-L Kft. felhívását, és más módon sem volt bizonyítható, hogy internetes áraik kialakításában szerepet játszott volna az Óceán-L Kft. felhívása internetes viszonteladói minimálár alkalmazására.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás
címkék: GVH

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.