brusszel


Gazdagok népvándorlása

Figyelő Online - Dunai Péter
2017.03.31  15:00   
mail
nyomtatás
MIGRÁCIÓ. A globális feszültségek felerősödésével egyre több vagyonos vándorol biztonságosnak gondolt helyekre.
Felgyorsul és sajátos vonásokat ölt a népvándorlás. Nyugat-Európába, az Egyesült Államokba milliószámra érkeznek gazdasági-politikai menekültek. Az öreg kontinensra a túlnyomóan muszlim országokból érkezők szoros, zárt etnikai-vallási közösséget alkotnak, letelepszenek a nagyvárosok egyes negyedeiben. Például Brüsszelben Molenbeekben, Birminghamben Highgate-ben, London északkelet-keleti részén, Párizsban a XVIII. kerületben. Ezzel ellentétes mozgás figyelhető meg azonban a nyugati gazdagok világában. Tízezrével kelnek útra, telepszenek le a világ távoli pontjain, húzza alá egy elemzésében a New World Wealth kutatóintézet egyik elemzésében Andrew Amoils, aki a globális trendekkel foglalkozó kutatásokat vezeti.

A gazdagok egyre nagyobb számban menekülnek a valós vagy vélt társadalmi feszültségek gerjesztette veszély, az esetleges világégés elől. A nercbundák elhagyják a süllyedő hajót - szól a német Stern magazin minapi cikkcíme az európai milliomosokról, akik közül sokan Új-Zélandot pécézték ki, mint a világ zajától - és egy elképzelt nukleáris világégéstől távoli helyet. A hatalmas, egykor lakatlan térségekkel rendelkező Új-Zéland lassan megtelik. A szupergazdagok körében nagy divat az itteni túlélő-birtok vásárlás. Az első számú milliomos-menedék még mindig Ausztrália, amely 2015 óta szorítja le a második helyre a sokáig vezető Egyesült Államokat, mint a milliomosok legkeresettebb célországát. A harmadik helyen Kanada áll, a negyedik-ötödik helyen Új-Zéland és az Egyesült Arab Emirátusok osztoznak.

Tavaly Franciaország vezette a milliomos-elvándorlók listáját, közülük 16 ezren (az összes helyi gazdagnak számító 6 százaléka) költöztek más országba. Kína foglalta el a második helyet, Brazília, India és Törökország volt a további sorrend.

További részletek a Figyelő 2017/13. számában!
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.