brusszel


Múltfeltárás újratöltve

Figyelő Online - Kacsoh Dániel
2017.04.02  09:24   
mail
nyomtatás
ÜGYNÖKÜGY. Jövő nyárig is eltarthat a pártállami ügynökadatokat is tartalmazó mágnesszalagok újraminősítése.
A kommunista múlt lehető legteljesebb feltárása kötelessége az államnak, ezt segítheti az úgynevezett mágnesszalagok levéltári áthelyezése - nyilatkozta a Figyelőnek a fideszes Gulyás Gergely. Úgy tudjuk, a minap befejeződött vizsgálat nyomán legkésőbb nyárig átkerülhetnek a titkosszolgálati információkat tartalmazó adathordozók.

IRATNAK MINŐSÜLNEK
Legkésőbb nyárig meg kell teremteni a feltételeit annak, hogy az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárához (ÁSZTL) kerülhessenek az úgynevezett mágnesszalagok, melyek vizsgálatát, illetve feldolgozását nemrég fejezte be a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB), a levéltárral való együttműködésben - értesült a Figyelő. A pártállami titkosszolgálati információkat tartalmazó adathordozók ügye évtizedekre nyúlik vissza, a mostani, másfél éves kutatás előtt, még a 2010-es választás előtt a Kenedi János történész vezette testület foglalkozott a kérdéssel.

A jelenleg a Belügyminisztériumhoz tartozó Alkotmányvédelmi Hivatalnál lévő szalagok kutathatóvá tétele tehát régi adósság, az átadásról szóló mostani döntés pedig kiegészül az adatok minősítésének felülvizsgálatával. Bár a részletező kormányhatározat lapzártánkig nem jelent meg a Magyar Közlönyben, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter már beszélt arról, hogy ennek jövő június 30-ig meg kell történnie.
Megkeresésünkre Kónyáné Kutrucz Katalin, az ÁSZTL főigazgató-helyettese elmondta, hogy a kutatásban megfogalmazott közös javaslat nyomán döntött a kabinet a lépésről.

Gondot jelenthetne, hogy az eredeti mágnesszalagok leolvasásához nincs meg a levéltárban a szükséges korabeli berendezés, ugyanakkor azok adattartalmát már évekkel ezelőtt - az említett civil szakértői bizottság segítségével - lementették korszerű eszközökre, sőt, azt hitelesítették is. A főigazgató-helyettes szerint ezért sem az átvételnek, sem a további használatnak nem lesz akadálya. Felvetésünkre kifejtette, hogy a vonatkozó törvény szerint a szalagok, illetve a róluk lementett adatállományok is „iratnak" minősülnek. Így a dokumentumok a levéltárban a visszaminősítés után, amit az Alkotmányvédelmi Hivatal jogosult elvégezni, a mindenkor érvényes kutatási szabályok szerint lesznek hozzáférhetők.

További részletek a Figyelő 2017/13. számában!

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.