brusszel


Múzsák csöndje - Múzsák hangja

Figyelő Online
2017.04.03  08:00   
mail
nyomtatás
Két nap, négy koncert a Pesti Vigadó dísztermében Múzsák csöndje - Múzsák hangja címmel. A késő húszas és a korai harmincas éveikben járó magyar muzsikusok társultak, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében bemutassák az 1914-18 között keletkezett európai kamarazenei irodalom legjavát.
Az április 15-16-i négy koncertes sorozat a Classicus Ensemble és művész barátaik tolmácsolásában kamarazenei műveken keresztül mutatja be az első világháború hatását a kor klasszikus zenéjére. A program összeállításában a minél szélesebb merítés volt alapvető, a kor jelentős alkotói: Kodály, Fauré, Schönberg, Bartók, Elgar, Ravel, Stravinsky, Janáček, Debussy és Stravinsky kompozíciói hangzanak majd el.
A legjobb, a zenei életben komoly szerepet játszó kollégáival lép pódiumra Zétényi Tamás csellóművész, a sorozat ötletadója. „Balog József és Fejérvári Zoltán például a nemzetközi zenei szcénában is igen keresett zongorista. Kállai Ernő nemcsak szólistaként ismert, ma már a Magyar Állami Operaház Zenekarának koncertmestere, Dóczi Áron ugyanezt a szerepet tölti be Szent István Szimfonikus Zenekarban. Fülei Balázs zongoraművész a kamarazene szakot vezeti, Pintér Dávid a hegedű szakon dolgozik a Zeneakadémián, Vörös Szilvia az első Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt nyerte meg" - sorolja Zétényi.
A koncertsorozat témájának érdekessége, hogy miként tükröződik a zeneművekben a „nagy háború" iránti kezdeti lelkesedés, majd kiábrándulás. Zétényi szerint számos darab kifejezetten reflektál a tragédiára, nemcsak hangulatában és tartalmában, de a műfajokat tekintve is. Bartók például a közgondolkodás által befolyásolt hangulaton túl azért is fordult a vonósnégyes felé - véli Zétényi, mert nem ígérkezett lehetőség új, szimfonikus darabok bemutatására.

Kiemelt szerepet kapnak a koncertsorozatban Kodály Zoltán kamarazenei művei. Kodály egyik legaktívabb zeneszerzői korszaka (1909-1920) - amikor szinte kizárólag kamarazenét komponált - részben erre az időszakra esett. Az utókor ennek az alkotói korszaknak a munkáit tartja Kodály legsikerültebb műveinek. Elsőként a Duó hangzik majd el április 15-én, a negyedik műsort pedig a szerző Szerenádja zárja április 16-án.

A Pesti Vigadó április 22-én egy délutáni és egy esti koncert keretében további fiatal zenészeknek is bemutatkozási lehetőséget biztosít. A már második alkalommal megvalósuló KOR-TÁRS hangversenysorozat két zárókoncertje Beethoven halála 190. évfordulójának állít emléket. Két-két zongoraszonátával indulnak a műsorok, majd délután egy zongora-hegedű illetve zongora cselló szonáta szólal meg, este két vonóstrió zárja a programot.A fellépő zenészek majdnem mindannyian a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói, sokan közülük az ország egyik legjelentősebb zenepedagógiai műhelyében, a Járdányi Pál Zeneiskolában kezdték zenei tanulmányaikat, az itt keletkezett barátságok gyümölcse volt már számos közös koncertjük.

Stark János Mátyás, Kruppa Bálint (hegedű), Kurgyis András (brácsa), Matuska Flóra, Fejérvári János (cselló), Medgyesi Zsolt, Radnóti Róza, Ránki Fülöp és Szilasi Dávid (zongora) lép pódiumra. Nagy megtiszteltetés - mondják az ifjú előadók -, hogy a szintén „volt járdányis" Érdi Tamás idén is csatlakozott a sorozathoz, és a zárókoncertek egyikén az ő zongorajátékát is hallhatja a közönség.

További információ: www.btf.hu

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.