brusszel


Trump mégis a kétállami megoldást támogatja a Közel-Keleten

Figyelő Online
2017.03.30  15:17   
mail
nyomtatás
Donald Trump amerikai elnök mégis a közel-keleti konfliktus kétállami megoldását, vagyis Izrael mellett önálló palesztin állam létrehozását támogatja, és eltökélt az erről szóló megállapodás megteremtésében - számolt be az amerikai elnökkel folytatott beszélgetéséről Alan Dershowitz amerikai jogászprofesszor az izraeli katonai rádiónak csütörtökön.
"Világosan a kétállami megoldásról beszélt velem, amely Izrael mellett független palesztin államhoz vezet. Egyáltalán nem szólt olyan megoldásról, amelyben csak egy állam szerepel"- hangsúlyozta Dershowitz, akiről köztudott, hogy közeli kapcsolatban áll Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel.

Dershowitz elmondta, hogy véletlenül találkozott március 18-án Floridában Trump elnökkel a Mar-a-Lago nevű klubban, ahol mintegy húsz perces megbeszélést folytattak főként a közel-keleti, és benne az izraeli-palesztin kérdésekről.
"Kellemesen meglepődtem közel-keleti tudásán. Megemlített minden kérdést, amelyet szerinte bármely békeszerződésnek meg kell válaszolnia: Jeruzsálemet, a ciszjordániai biztonsági ügyeket, a demilitarizációt, a palesztinok visszatérési jogát" - sorolta az amerikai jogász.

Dershowitz szerint korábban Barack Obama előző amerikai elnök csak az izraeliekre gyakorolt nyomást, és utódjának azt javasolta, hogy a palesztinokra is hasson a kompromisszumok elfogadása érdekében. "Mindkét oldalnak vállalnia kell fájdalmas kompromisszumokat" - vélekedett a rádióban a jogászprofesszor.

Dershowitz bizalmasnak nevezte az izraeli miniszterelnökkel folytatott beszélgetéseit, és a rádióban sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a Háárec című izraeli újságban szerdán közölt értesülést, amely szerint az amerikai elnök vele üzent Netanjahunak.
A véletlen megbeszélés legfontosabb eleme Dershowitz szerint az volt, hogy Donald Trump eltökélten szeretné létrehozni az alkut Izrael és a palesztinok között, és úgy véli, hogy Mahmúd Abbász is feltétlenül az egyezmény elérésére törekszik.

A Dershowitz közvetítésével megüzent kétállami megoldás meglepetést kelthet Jeruzsálemben, mert Benjámin Netanjahu januári washingtoni látogatásán, közös sajtótájékoztatójukon Donald Trump - szakítva az évtizedes amerikai politikával - azt mondta, hogy kész az egyállami megoldás támogatására is, ha a felek abban állapodnak meg.
Az izraeli-palesztin válság egyállami megoldása azt jelentené, hogy a két nép ugyanabban az országban élne, de teljes egyenrangúságban.

Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.