brusszel


A védelmi kiadások növelése az európai biztonságba való befektetés

Figyelő Online
2017.03.31  11:37   
mail
nyomtatás
A védelmi kiadásoknak az egész kontinens számára fontos növelése az európai biztonságba történő befektetés, nem pedig az Egyesült Államok megnyugtatására szolgál - jelentette ki Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára pénteken Brüsszelben, a NATO-tagországok külügyminisztereinek egynapos tanácskozása előtt.
Stoltenberg újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy többet kell tenni a biztonság megőrzéséért, hiszen a biztonsági környezet egyre törékenyebbé válik az egész transzatlanti régióban, Európa pedig számos kihívással néz szembe. A védelembe való befektetés minden európai tagország érdeke - hangsúlyozta.

Arra emlékeztetett, hogy valamennyi NATO-tagország együttesen döntött arról 2014-ben, hogy leállítja a védelmi kiadások csökkentését, és tízéves távlatban e kiadások növeléséről egyezett meg.

Stoltenberg elmondta, a tagországok amellett kötelezték el magukat, hogy a NATO védelmi erejének növelése érdekében tagállami védelmi költségvetésüket a bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékára emelik 2024-re. Ezt a vállalást az észak-atlanti szövetség adatai szerint eddig mindössze öt tagállam - az Egyesült Államok mellett Nagy-Britannia, Görögország, Észtország és Lengyelország - teljesítette, Románia, Litvánia és Lettország pedig 2017-re ígérte a vállalás teljesítését.
Kijelentette, nem várható el egyetlen tagországtól sem, hogy egyedül viselje a védelmi kiadások legnagyobb részét. Az arányos tehermegosztás megerősíti az észak-atlanti szövetséget - húzta alá.

A védelmi kiadások növelése nem pusztán pénzről szól, hanem a szükséges kapacitásnövelésről, a nemzeti erők rendelkezésre bocsátásáról és a katonai felszerelések bővítéséről egyaránt.

Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.