brusszel


A versenyképességhez szükséges a fürdőszolgáltatások áfacsökkentése

Figyelő Online
2017.03.31  12:19   
mail
nyomtatás
A Magyar Fürdőszövetség - tagságának egységes támogatásával - kezdeményezte a kormánynál, hogy a jelenleg érvényes 27 százalékról 18 százalékra csökkenjen a fürdőszolgáltatások áfakulcsa 2018. január 1-jétől.
A szövetség pénteki, MTI-nek küldött közleménye szerint így a hazai turizmus három fő szolgáltatási pillére - a fürdők mellett a szálláshelyek és a vendéglátás - teljes egészében a kedvezményes áfakörbe tartozna, ezzel jelentősen erősödne a teljes turisztikai ágazat tőkeereje és nemzetközi versenyképessége.

Rámutatnak, hogy jelentős versenyhátrányt okoz az ágazatnak, hogy az EU-tagországok közel fele alkalmaz a magyarországinál lényegesen alacsonyabb, 3-17 százalék közötti kedvezményes áfakulcsot, közöttük több szomszédos tagállam is.

Kiemelik: a magyarországi fürdőkultúra az 550 üzemelő fürdőegységével kiemelkedő értéket képvisel Európában. Évtizedek óta sikeresen járul hozzá az ország ismertségéhez. A hazai gyógy- és élményfürdők, uszodák évente közel 40 millió fürdőbelépést regisztrálnak, ezzel évente nettó 144,4 milliárd forint bevételt generálnak. A foglalkoztatáshoz és a turizmust jellemző szezonalitás csökkentéséhez közel 8 ezer dolgozó teljes munkaidős alkalmazásával járul hozzá a fürdőágazat. A tíz leglátogatottabb hazai turisztikai célpont közül 7 település - Budapest, Hajdúszoboszló, Bük, Hévíz, Eger, Zalakaros, Sárvár - hagyományos fürdőváros.

A szövetség hatástanulmánya szerint az alacsonyabb áfakulcs miatti bevételkiesés az állami költségvetésben csak marginális lenne, öt év alatt megtérülne. Az áfacsökkentés hatására egyéb adó- és járuléknemekből befolyó magasabb költségvetési bevételek csökkentenék a központi költségvetés bevételkiesését, hatása azonban országos minőség-emelkedéshez vezetne a fürdők modernizálása mellett.

Az áfacsökkentéssel a fürdőknél maradó többletforrást a fürdők a bérek emelésre, állagmegőrzésre és infrastrukturális fejlesztésekre kívánják fordítani, tehát a megtakarítást visszaforgatnák a nemzetgazdaságba - hangsúlyozták.

Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.