brusszel


A fehérorosz rendőrség átkutatta a lengyel televízió minszki irodáit

Figyelő Online
2017.03.31  16:46   
mail
nyomtatás
A fehérorosz rendőrség pénteken átkutatta a Lengyelországból fehérorosz nyelven sugárzó Belsat (Bielsat) műholdas televízió két minszki irodáját, őrizetbe vették a csatorna helyi operatőrét, és számítógépeket koboztak el - jelentette pénteken a lengyel közmédia.
Agnieszka Romaszewska-Guzy, a Belsat igazgatója a lengyel rádió hírügynökségének (IAR) nyilatkozva úgy vélte, a rendőrségi házkutatás azzal függ össze, hogy a lengyelországi csatorna tudósításokat sugárzott a szombati, a helyi hatóságok által szétvert minszki kormányellenes tüntetésekről.

Romaszewska szerint a rendőrségi akció komolyan megnehezítheti a Belsat munkáját. Az igazgató elmondta: kapcsolatban áll a minszki lengyel nagykövetséggel. A lengyel külügyminisztérium még nem foglalt hivatalosan állást az ügyben.

Az IAR szerint a fehéroroszországi hatóságok a Belsat irodáit a "márkajegy törvénytelen használata miatt" kutatták át. A minszki hatóságok érvelése mögött - melyet a lengyel fél ürügynek minősített - az áll, hogy egy 2014-es bírósági döntés értelmében Fehéroroszország területén tilos a Belsat TV logójának használata, mivel ez "kárt okoz" egy hasonló nevű helyi cégnek.

Az IAR emlékeztet: a Belsat fehéroroszországi munkatársait a helyi hatóságok rendszeresen zaklatják, március közepén a rendőrség a csatorna két operatőrét bántalmazta. A szombati kormányellenes tüntetések után a Belsat egyik operatőrjét 15 napos elzárásra ítélték.

A Belsat tévécsatornát a lengyel külügyminisztérium hozzájárulásával, a fehéroroszországi demokratikus ellenzék kérésére hozták létre 2007-ben. A műhold közvetítésével üzemelő, napi 19 órán át mindenekelőtt híreket sugárzó tévét a lengyel közszolgálati televízió működteti.

Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.