brusszel


Magyarország támogatja, hogy a NATO csatlakozzon az Iszlám Állam elleni koalícióhoz

Figyelő Online
2017.03.31  16:55   
mail
nyomtatás
Magyarország támogatja azt az amerikai javaslatot, hogy a NATO formálisan is csatlakozzon az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni koalícióhoz - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken, a NATO-tagországok brüsszeli miniszteri tanácskozásának szünetében magyar újságíróknak.
Szijjártó Péter elmondta, az amerikaiak világossá tették két elvárásukat a NATO-val szemben. Az egyik az, hogy a katonai szövetség vállaljon nagyobb szerepet a terrorizmusellenes küzdelemben, valamint azt, hogy a szövetségesek a korábbi megállapodásoknak megfelelően tegyenek eleget a védelmi költségekre vonatkozóan vállalt kötelezettségeiknek.

Magyarország egyetért az amerikai célkitűzésekkel, és úgy látja, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet teljes felszámolása megoldás lehet arra, hogy a migrációs válság megoldódjon, valamint arra, hogy elejét lehessen venni a közel-keleti térség keresztény közösségei eltűnésének - mondta Szijjártó Péter.

Beszámolt arról is, a kormány azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy Magyarország két évvel hosszabbítsa meg az év végén lejáró, az Iszlám Állam ellen létrejött koalícióban való részvételét. Emellett azt, hogy 150-ről 200 főre emelje a koalíció munkájában részvevő magyar katonák számát, továbbá bővíteni kívánja az eddigi tevékenységek körét.
Kijelentette, a magyar kormány egyetért azzal az amerikai elvárással is, hogy a katonai szövetség európai lábát a védelmi kiadások növelésével meg kell erősíteni. Aláhúzta, Magyarország meg fog felelni a megállapodásnak, és 2024-ig el fogja érni a védelmi ráfordítások kétszázalékos szintjét.

A miniszter elmondta, a NATO-tagországok egyetértenek abban, hogy fontos azon országok támogatása, amelyek közvetlen fenyegetettségben vannak az Iszlám Állammal szemben. Magyarország részt vesz abban az erőfeszítésben, amely arra irányul, hogy megerősítse ezeknek az országoknak védelmi képességét. Tavaly novemberben az iraki katonák, márciusban a jordániai biztonsági erők, az egyiptomi hadsereg tagjainak pedig idén nyár folyamán biztosít képzéseket Magyarország - mondta a miniszter.
Szijjártó Péter hozzátette, Magyarország fontosnak tartja a Nyugat-Balkán euroatlanti integrációjának felgyorsítását, és azt is, hogy a stabilitás érdekében a NATO fenntartsa jelenlétét a térségben.

Magyarország ezért úgy döntött, hogy megnöveli koszovói katonai részvételét 24 fővel, ami azt jelenti, hogy a jövőben Magyarország adja a negyedik legnagyobb kontingenst a a balkáni országban - közölte a külgazdasági és külügyminiszter.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.