brusszel


Uniós forrásokra számít a hazai tejipar

Figyelő Online
2013.10.03  13:24   
mail
nyomtatás
A tejtermelési kvóta 2015. január elsején várható megszűnése új helyzetet teremt a piacon, amelyre a magyar tejgazdaságnak a versenyképesség növelésével kell felkészülnie - hangsúlyozta a Magyar Tejipari Egyesülés igazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.
Besenyei Ferenc elmondta: az élelmiszeripart stratégiai ágazatnak tartja a kormány, és ez reményt ad a tejiparnak arra, hogy az uniós forrásokból nagyobb arányban részesedhetnek a tejfeldolgozó vállalatok innovatív fejlesztések megvalósításához.

A tejipari egyesülés igazgatója emlékeztetett arra, hogy a magyar tejfeldolgozóipar 2012-ben 7 milliárd forint adózás előtti veszteséget könyvelt el 220 milliárd forint árbevétel mellett, a jövedelmezőség javításához szükség lenne a hazai tejfogyasztás növelésére, és innovatív beruházásokra.

Kiss Beáta, a Magyar Tejipari Egyesülés elnökségi tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy tej és a tejipari termékek alapvető élelmiszerek, az egészséghez elengedhetetlen összetevőket tartalmaznak. Európai összehasonlításban az látszik, hogy a magyar tejipari termékek 18 százalékos áfatartalma magasnak mondható az uniós 10 százalékos átlaghoz képest.

Szerinte a tejtermékek forgalmi adójának csökkentése növelné a hazai fogyasztást, amely jelenleg éves szinten 175 liter tej személyenként.

Fórián Zoltán, az Agrár-Európa Kft. vezető kutatója arról számolt be, hogy az egyesülés megbízásából felmérték a hazai tejipart és lehetőségeit. Jelenleg a veszteségesen termelő hazai tejipar a harmadik legnagyobb ágazat az élelmiszeriparon belül, ezért szerinte mindenképpen beavatkozást igényel, hogy a helyzet változzon.

A tejipari szakemberek úgy látják, hogy az ágazat jövedelmezőségén az is segítene, ha az illegális gazdaság visszaszorulna, a fizetőképes kereslet erősödne.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.