brusszel


Átalakuló uniós pénzosztás

Lázár kezében az ezermilliárdok kulcsa
Figyelő Online - Bucsky Péter
2013.11.23  10:00   
mail
nyomtatás
Az elmúlt három évben leginkább a bizonytalanság volt a biztos a brüsszeli pénzek osztásával foglalkozó hivatalokkal kapcsolatban, néhány havonta újabbnál újabb ötletek merültek fel, de igazi változás eddig nem történt. 2014-től azonban új hétéves uniós költségvetési ciklus indul, ami megfelelő alkalmat adott a kormánynak az elgondolása szerinti változásokhoz.
2010-ben, a választási győzelem után is felmerült már, hogy a teljes intézményrendszert átalakítják. Akkor azonban leginkább a bürokratikus brüsszeli jóváhagyástól való félelem miatt ebbe nem vágtak bele, nem akarták kockáztatni a pénzek lehívásának csúszását. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára a múlt héten erősítette meg, hogy 2014. január 1-jétől új struktúrában költi hazánk a közösségi 1000 milliárdokat.

A mostani rendszer fenntartása és a teljes átalakítás között sikerült kompromisszumos megoldást találni. Így a központi irányítás a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) jogutódjaként a Miniszterelnökséghez kerül. Az NFÜ eddig egy meglehetősen központosított szervezet volt, ahol a támogatás szabályrendszerének kialakításával, az informatikai rendszer fejlesztésével, monitoringgal, a közbeszerzések ellenőrzésével foglalkoztak. E mellett hat irányító hatóság működik, amelyek a szakmai programok levezényléséért felelősek. Ezek kerülnek jövőre a minisztériumok alá: a gazdaságfejlesztés, a régiós ügyek, a nemzetgazdasági, a közlekedés a fejlesztési, a HR az emberi erőforrás, az agrárügyek pedig a vidékfejlesztési tárcához. Ami kissé meglepő, hogy a 2015 végéig futó mostani programok is átkerülnek az új intézményekhez, ami csúszásokat jelenthet a kedvezményezetteknek a kifizetésekben.

A Figyelő 47. heti számában azt elemezzük, mit várhatunk az új intézményrendszertől.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.