brusszel


Gasztroforradalom másként

Figyelő Online - Zsély Anna
2013.09.04  07:00   
mail
nyomtatás
Családias hangulattal és a magyar vidék legjobb ízeivel hódít a Stílusos Vidéki Éttermiség mozgalom, amely a negyedik alkalommal hozza össze az érdeklődőket.
Tizenkét különböző stílusú étterem tizenkét séfje egy közös küldetéssel gyűlik össze. Céljuk a magyar gasztronómia legjobbjainak népszerűsítése és egyben annak illusztrálása, hogy nem csupán a fővárosban lehet jókat enni, hiszen számos vidéki étterem veszi fel a versenyt a legszínvonalasabb budapesti helyekkel. Röviden így lehet összefoglalni a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) mozgalmat, amely szeptember 8-án Noszvajon tartja negyedik rendezvényét, összehozva a séfeket a „műértő" közönséggel.

Konyhai közönségtalálkozó
A 2013-as év egyik agyonhasznált slágerszava a gasztroforradalom, amelyet sokan és sokféleképpen használnak. Barbecue-, fröccs-, mangalica- és libamájfesztiválok követik egymást, sorra nyílnak a csúcsminőségű éttermek és falatozók, ám mindemellett a konyhaművészet krémjére éhező közönség egy része növekvő igénnyel fordul a klasszikus, baráti hangulatú vendéglátás felé. Erre reagál a Stílusos Vidéki Éttermiség mozgalma, amely nem annyira gasztrofesztiválként, mint inkább közönségtalálkozóként definiálja magát. Első örömfőzésüket tavaly februárban a szigetmonostori Rosinante étteremben tartották, ahol két csapat állt össze: a Ruprecht László kreatív séf által összefogott színvonalas vidéki konyha képviselői, illetve a kis, családi tulajdonú szálláshelyeket tömörítő Stílusos Vidéki Szállodák. „Azt szerettük volna megmutatni, hogy érdemes elmenni vidékre enni, mert ott is nagyon jó éttermek vannak" - mesél az alapkoncepcióról Balogh Bari, a jelenlegi találkozó helyszínét biztosító Nomád Hotel vezetője. Emellett legalább olyan fontosnak tartották azt is, hogy a törzsvendégek családias hangulatban, kötetlenül beszélgethessenek a séfekkel és egymással.

Bővülő kör
A szigetmonostori összejövetel akkora sikernek bizonyult, hogy a vendégek kérték, legyenek még hasonló alkalmak. Így 2012 szeptemberében a perbáli Walterben, idén májusban pedig a villányi Mandula étteremben gyűltek össze az „éttermiségiek". Nemcsak a látogatók, hanem a vendéglátóhelyek irányából is egyre többen érdeklődtek. Mivel sokan próbáltak bekerülni a résztvevő éttermek közé, télen már arról is döntöttek az alapítók, hogy évente legfeljebb két új tagot vesznek fel a meglévő tagok ajánlásai alapján. Így nőtt tizenkettőre a létszám, ám amint a szervezők rámutatnak, nem is szeretnének nagyra nőni, hiszen akkor elveszhetne a kezdeményezés lelkét adó közvetlen hangulat. „Egy olyan csapat jött össze, akik nem konkurenciának tekintik a másikat, hanem hisznek abban, hogy az együttműködés a személyi és üzleti fejlődés szempontjából egyaránt sokat jelent" - magyarázza Balogh Bari.

Sokszínű, sokízű
Minden étterem kicsit másra fókuszál, ezért eltérő sajátosságokkal fűszerezik a közös összefogást. Míg a villányi Mandula étterem például borturizmusra épülő, fine dining konyhát visz, addig Encsen az Anyukám mondta az olasz kockásterítős vendéglőket idézi, a Nomád Hotelben pedig azt kapják vacsorára a szállóvendégek, amit a hetvenéves Klári néni aznap éppen főzött. Többek között ez adja a találkozók varázsát: minden ház hozzáadja a jellegzetességeit a rendezvényhez, így egyedi keveréket alkotva. Sikerüket az elégedett résztvevőkön túl az is jól szemlélteti, hogy a vendégek körbejárják az éttermeket - ha valaki evett már a veszprémi Chiantiban, a Kistücsökbe is ellátogat, ha a Balaton környékén jár.

Középpontban a kemence
Miután Noszvajon található a legtöbb egy főre eső kemence az országban, az aktuális tematika szinte kínálta magát. A rendezvény ezúttal a szabad tűz jegyében folyik, így a séfeknek a megszokott konyhai technológiát nélkülözve kell bemutatniuk, milyen fogásokat tudnak kreálni kemencében vagy szabad tűzön. A SVÉT fő céljának megfelelően a községbe látogatók végigkóstolhatják az ország ízeit, a rendezők pedig játékos formában is segítik a vidéki éttermek népszerűsítését. A résztvevők a belépésnél kapnak egy Magyarország-útlevelet, amelyben a pecséthelyek egy-egy éttermet jelölnek, és ha valaki mind a tizenkét étterem kínálatát végigkóstolva begyűjti az összes pecsétet, sorsoláson vehet részt.

Polifoam helyett baldachin
Jól illeszkedik a szabad tűz fókuszhoz a glamping, azaz stílusos kempingezés magyarországi népszerűsítése is. A Nomád Hotel kempingjében a vendégek több, egyedien berendezett sátorban próbálhatják ki, hogyan lehet hangulatos stílusban, kényelmesen élvezni a természetet. Ehhez a tulajdonosok régi sátrakat újítanak fel padlóval, textilekkel és egyedi bútorokkal feldobva azokat. Így a jól bevált polifoam-hálózsák kombináció helyett boroshordók abroncsaiból készült csillárok alatt, baldachinos franciaágyban heveredhetnek le a gasztronómiai élvezetekben kimerült látogatók.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.