brusszel


Haza, ész nélkül?

A TUDÁSTŐKE MEGTARTÁSA
Figyelő Online - Kovács Ágnes Lilla
2013.07.18  07:00   
mail
nyomtatás
Csaknem 340 ezer honfitársunk él tartósan külföldön; legjobbjaink hazacsábítására milliárdokat áldoz a kormány. Ám a külföldön élő magyar tehetségek számára elsősorban a kiszámítható gazdasági környezet és egy hatékonyan működő állam jelentene vonzerőt. A hazai tudástőke itthon tartása a gazdaság fejlődése szempontjából is egyre égetőbb kérdéssé válik - lapunk ezért is szervezi e téma köré idei, októberi Top200 konferenciáját.
A kutatók számára a szakmai komfortérzetet a megfelelő infrastruktúra és egy pezsgő szakmai alkotói közösség biztosítja. Szélesebb kitekintésben pedig - legalábbis a lapunk által megkérdezett, külföldön élő szakemberek szerint - a kiszámítható gazdasági környezet hiánya a legfontosabb visszatartó erő, ha már valaki külföldi munkavállalásra szánta magát. Márpedig ezen honfitársaink száma egyre nő.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. friss felmérése szerint június végén a munkaképes korú lakosság 4,4 százaléka, azaz negyedmillió fő dolgozott már minimum fél éve külföldön, s a KSH múlt heti adata szerint pedig körülbelül 340 ezren élnek tartósan kint. Ez a szám a Kopint-Tárki adatai szerint 2010-ben még csak 60 ezer volt, azaz három év alatt mintegy 190-280 ezerrel nőtt a határainkon kívül hosszabb időre munkát vállalók száma.

Az egyetemisták jó része is fontolgatja a távozást. A CEU és a BME kutatói több mint 600 hallgató megkérdezése után azzal szembesültek, hogy a diákok kevesebb, mint negyede tervezi Magyarországon a jövőjét. Arról, hogy főként kik, milyen képesítéssel távoznak, egyelőre nem állnak rendelkezésre megbízható adatok. A háztartásfő iskolai végzettsége szerinti összehasonlításból annyi azért látszik, hogy a felsőfokú végzettségűek, valamint a szakmával rendelkezők tudnak tömegesen munkát találni külföldön, az érettségivel rendelkezők lényegesen kisebb számban.

A témáról bővebben a Figyelő 29-dik számában olvashatnak.

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.