brusszel


Sok a káros hatás

A szerkesztő álláspontja
Figyelő Online - Brückner Gergely
2013.10.03  09:00   
mail
nyomtatás
Október elején már nagyjából látszik, hogy miként növekednek a lakossági és a vállalati bankolás terhei. Ne legyenek illúzióink: brutálisan. Hiú remény maradt, hogy az éles versenyben a bankok majd lenyelik az illetékek egy részét vagy egészét.
A költségvetési bevételek növelésének szinte mindig van káros hatása a reálgazdaságban, de a kormánynak lassan fel kell ismernie: annak, ami a tranzakciós illeték kapcsán történik a magyar pénzügyi szektorban – minden óvintézkedés ellenére –, borzasztó sok a kellemetlen mellékhatása. A megtakarítási hajlandóság ellen hatnak a lépések, a modernnek és biztonságosnak gondolt kártyás tranzakciók helyett a készpénzhasználat felé torzítanak, és csökkentik az ország bankrendszerének versenyképességét. Hiszen mi történik?

A bankok, amíg kicsit is hisznek a piacgazdaság működésében, addig igyekeznek nyereségesek maradni, a pluszadókat áthárítani. Visszaút egyelőre nem látszik, hiszen a pénzintézetek jól tudják, hogy olyan további intézkedések fenyegetik őket (így a valamilyen nagy veszteséget jelentő devizahiteles-mentés, a két darab ingyenes készpénzfelvétel bevezetése), amelyek miatt szinte biztosra vehető, hogy csak a különböző díjak emelésével, magasan tartásával tudnak víz felett maradni.

Érdemes megjegyezni, hogy a tervezett kormányzati intézkedéseknek a költségvetési bevételek növelésén túl is lehetnek pozitív céljai: segíteni a devizahiteleseken, vagy hogy a munkavállalók, nyugdíjasok költségmentesen jussanak alapvető járandóságukhoz. Ám katasztrofális következmény, hogy a gazdaságban brutálisan megnövekszik a készpénz szerepe. A megtakarítások csökkenő kamata és növekvő adóterhei miatt két-három hónapra valóban már nem is érdemes lekötni a pénzünket, hogy aztán oda-vissza tranzakciós illeték terhelje a lekötést, illetve a felvételt.

Ezzel az is baj, hogy a bankok nem tudják majd a folyószámlán tartani a lakossági pénzeket, s ez rontja a hitelkihelyezési képességüket. Egyre kevésbé lehet a kártyás vásárlásokat díjmentesen kínálni, ami ugyancsak a készpénz felé tolhatja el a fizetési szokásainkat. Igaz, arra van remény, hogy ebben visszavonulót fúj a kormány, ám, ha a kártyás vásárlás ingyenes lesz, akkor is csak eltűnik a versenyhátrány a két ingyenes ATM-használattal szemben, de előny nem látszik.

Miközben a világ nagy részén a tranzakciós adók nevelő szándékúak, azaz a túlzott kockázatvállalást, a spekulatív ügyleteket terhelik költségekkel, addig mi a normál tranzakciókat adóztatjuk egyre vehemensebben. Eközben sok vállalati, illetve némi lakossági tranzakció is elkerül a magyar intézményektől a külföldiek felé. Konferenciákon hallani olykor, hogy a magyar készpénzhasználati szokások visszaszorítása százmilliárdos nagyságrendű megtakarítást jelentene a nemzetgazdaságnak. Vajon hogyan kell számolni, ha éppen ellentétes az irány, és a készpénz felé toljuk el a magyarokat?
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.Félelmek és tények

Lánczi Tamás személyes álláspontja

Családi pótlék itt és ott

Kiszelly Zoltán nézőpontja

Pontozással nyert az EU

Kína igen ügyesen Oroszországot használja fel saját érdekei előmozdítására

A holland választás tanulságai: „jó” populizmus és mélyreható vita

A hollandok elmúlt 15-20 éve azt mutatja meg nekünk, hogy az olykor késhegyre menő vitáknak komoly hozadéka van

top200