brusszel


Startupok: nem muszáj Amerikába szaladni!

Figyelő Online - Halaska Gábor
2013.07.19  09:38   
mail
nyomtatás
Zsembery Levente, az X-Ventures vezetőjének vélemény-cikke a magyar startupok tengerentúli esélyeiről, a kockázati-tőkések döntési szempontjairól. A cikk a figyelő jövő csütörtöki számában lesz olvasható teljes terjedelmében.


A Figyelő 2013/27-ik számában megjelent Fiatal Milliárdosok című, a magyar startup világgal és a Prezi, a Ustream és a LogMeIn szoros amerikai kapcsolódásaival foglalkozó cikk kapcsán több gondolat is megfogalmazódott bennem. Először is, különbséget kell tenni szektorok szerint abban, hogy mennyire fontos az amerikai piacon megjeleni. Ha a társaság egy globális piacot kiszolgáló internetes, illetve IT vállalkozás - mint a fent említettek -, akkor nincsen kérdés: egyértelműen ki kell menni az amerikai piacra. Itt elsődleges a sebesség, a szabadalmi védettség jelentősége pedig minimális.

De például a biotech iparág máshogyan működik. A verseny ott is öldöklő, de a szabadalom nélkül a vállalkozás semmit sem ér. Gyakori, hogy már második, talán harmadik körben szakmai befektető kezébe kerül a termék. Egytermékes gyógyszercégek nem szoktak felépülni a semmiből. Egy - ma talán kevéssé vonzó - gyártó vállalkozás esetében pedig akár az (500-1000 km-es sugarú körben értelmezett) regionális piac is elég lehet egy életképes, majd szakmai befektető számára jó felárral értékesíthető vállalkozás felépítéséhez.

A hazai és európai kockázatitőke (angol rövidítéssel Venture Capital, VC) befektetők ugyanakkor hátrányban vannak az amerikaiakkal szemben. Ez nem feltétlenül arról szól, hogy mi felkészületlenebbek vagyunk, egyszerűen a támogató infrastruktúra is gyengébb.


A szerző X-Ventures Kockázati tőkealap-kezelő (korábban BNV-Equity) vezérigazgatója.

A cikk a figyelő jövő csütörtöki, július 25-én megjelenő, 2013/30-as számában lesz olvasható teljes terjedelmében.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.Ötvenmilliárd feletti tőke a startupoknak

Az új ciklus első Európai Uniós forrásból finanszírozott kockázati tőkebefektetése a debreceni Insimu Patient volt, amely tőkét kapott a Hiventurestől.

Budapesti konferenciával indul a FabLaBNet

Az Európai Unió által támogatott új projekt, a FabLabNet március 28-án indul a partnerek által közösen, 3D-nyomtatott alkatrészekből épült rakéta jelképes kilövésével..

Kaposváron oktatják a jövő startup vállalkozóit

Európában is egyedülálló digitális oktatási platformmal és a diploma mellett akár befektetési lehetőségekkel is várja a Kaposvári Egyetem 2017-ben hallgatóit.

Másfél milliárd 6 erős nagyprojektre

A Bay Zoltán Kft. másfél milliárd forintnyi magas hozzáadott értékű kutatási, fejlesztési és innovációs projektek fejlesztését kezdi meg.

top200