brusszel


Új Exodus?

Felmérés a hazai egyetemisták elégedettségéről
Figyelő Online - Kovács Ágnes Lilla
2013.07.19  11:27   
mail
nyomtatás
A megkérdezett hallgatók háromnegyede azt tervezi, hogy külföldön fog tanulni, dolgozni, közülük minden harmadik úgy gondolja, hogy végleg elhagyja Magyarországot - derül ki Török Sophie a BME, és Paul Lacourbe, a CEU tanárának idén tavasszal, 600 hallgató részvételével végzett közös kutatásából.
Az anyagból kiderül az is: a megkérdezett végzős hallgatóknak csupán hét százaléka merte magabiztosan kijelenteni, hogy a diploma megszerzésekor teljes mértékben rendelkezik (vagy rendelkezni fog) a későbbi munkájához szükséges tudással. Az informatikát tanult végzősök 40 százaléka úgy érzi, nem tudja az egyetemen elsajátított tudást később kamatoztatni munkája során, míg a többi tudományterületen tanulók fele látja ezt hasonlóan.

A közgazdászképzésben a hallgatók elmondása szerint minimális kreativitásra és önálló gondolkodásra van szükség a tárgyak nagy részének teljesítéséhez, nem találkoznak a mindennapi élet tényleges problémáival. A hallgatók ezáltal nem szokják meg az autonóm gondolkodást, az önálló döntéshozatalt és problémamegoldást. Emellett az is igaz, hogy a megkérdezett, külföldön is tanult magyar hallgatók összességében nem elégedettebbek a kinti oktatási rendszerrel, ott is sokallják az elméleti tárgyak magas arányát, a jobb elhelyezkedési esélyek miatt azonban könnyebben szemet hunynak az oktatási problémák felett.

További részletek a Figyelő 29-dik számában.

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.