brusszel


Védjegyesek lesznek a magyar sertéshúsok

Figyelő Online
2014.04.08  13:42   
mail
nyomtatás
A Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) védjegy bevezetésével is a sertésállomány és a sertéshús belföldi fogyasztásának növelését igyekszik támogatni a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) - jelentette be kedden Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Budapesten.
A magyar sertéshúst népszerűsítő húsvéti kampány beharangozó sajtótájékoztatóján elmondta: meg akarják duplázni a sertések mostani mintegy 3 milliós számát. Magyarországon 2002-ben még mintegy 5 millió sertés volt, a rendszerváltozás éveiben pedig 10 millió körüli. Feldman Zsolt szerint alacsony az évi, fejenként 25 kilóra tehető átlagos belföldi sertéshúsfogyasztás.

A védjegy bevezetésének időzítését magyarázva emlékeztetett arra, hogy a húsvéti szokások miatt ilyenkor az emberek nagyobb érdeklődéssel fordulnak a sertéshús és az ebből készült ételek felé. A mostani figyelemfelhívás célja éppen az, hogy a vásárlók ne csak húsvét előtt, hanem az ünnepek után is keressék a jó minőségű magyar sertéshúst. Ennek érdekében vezették be a Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) védjegyet, amely a minőség és a nyomon követhetőség garanciája a vásárló számára.

Az első termékeket - amelyek a KMS-védjegyet viselhetik - most auditálják a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) közreműködésével. Megjegyezte: várhatóan húsvét előtt a vevők már találkoztatnak a boltokban KMS-védjegyet viselő áruval. Feldman Zsolt szerint a magyar sertéshús minősége általában jobb a versenytársakénál.

A belföldön előállított sertéshús a magyar gabonaalapú takarmányozással, a magyar gazdák felkészültségével és a magyar húsfeldolgozók szakmai tudásával olyan minőséget, értéket képvisel, amely sok esetben piaci előnyt érő extra értékeket tud felmutatni.

A KMS-védjegy ezeket az értékeket kívánja garantálni hosszú távon.Ihász Katalin dietetikus arról beszélt, hogy az utóbbi években a sertéshús fogyasztása jelentősen visszaesett Magyarországon a reformtáplálkozás - a fehér húsok - előtérbe kerülése miatt.

Pedig a vörös húsok - így a sertéshús is - számos előnyös tulajdonságot hordoznak. Példaként említette a vörös húsok magas D-vitamin és magas vastartalmát. Ezért - egészséges módon elkészítve - mindennapi fogyasztásuk is ajánlott.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.