brusszel

HirdetésekKi lesz a válság kormányosa?

Figyelő Online - Figyelő
2010.07.22  11:15   
mail
nyomtatás
Idén is átadunk egy különleges díjat a TOP 200 Gálán, amelyet nem vállalat, hanem személy kap. Azt a vállalatvezetőt keressük, aki a tavalyi válságos évben a legjobb teljesítményt nyújtotta. A díjazott kiválasztásánál az Ön szavazatára is számítunk!
Rendkívüli év volt a tavalyi, és mint az lenni szokott, a rendkívüli helyzetek rendkívüli megoldásokat termeltek ki. Az általános hanyatlás közepette is mutatkoztak kiemelkedő teljesítmények, szélesebb körben is hasznosítható, pozitív példák. Volt olyan cég, ahol éppen a krízis legkeményebb időszakában tudtak növekedni, megújulni vagy egyszerűen csak minden kedvezőtlen körülmény ellenére túlélni. A Figyelő eddig is felkarolta az innovatív, merész, sikeres megoldásokat, az idei őszi TOP 200 Gálánkon pedig különdíjjal szeretnénk elismerni azt a vállalatvezetőt, akit olvasóink és saját kollégái is a válság legsikeresebb kormányosaként ismernek el.

Szerkesztőségünk végiggondolta, kik jöhetnek szóba. Saját gyűjtésünkből összeállítottunk egy 18 nevet tartalmazó kínálati listát. Az elkövetkező hetekben itt vagy a Figyelő Facebook oldalán adhatja le szavazatát. Természetesen hagytunk helyet +1 név számára is, aki az általunk összeállított listában nem találja meg azt, aki keres, a hozzászólás dobozban kiegészítheti a jelöltlistát.

Olvasóink voksai alapján szeptember elejére összeáll egy szűkebb, 9+1 fős lista, amelyen a plusz egy hely megint csak a felsorolt nevektől eltérő választásnak lesz fenntartva. A magyar gazdaság legnagyobb vállalatainak vezetőit, a TOP 200 Gála meghívottait kérjük meg arra, hogy szavazataikkal kiválasszák a válság időszakának legsikeresebb vállalatvezetőjét, aki a díjat az október 16-i TOP 200 Gálán veheti majd át.

A Figyelő jelöltjei:

Mártha Imre, az MVM Zrt. vezérigazgatója

A fiatal vezető profin, csendben építi ki a Magyar Villamos Művek új stratégiáját. Vertikálisan terjeszkedik, új beruházásokba kezdett, paksi bővítési terveket vezényel. Ha állami vállalat vezetőjeként a kormányváltás miatt esetleg távoznia kell, olyan alapokat hagy majd utódjára, amelyeket nehéz lesz nem tovább építeni.


Thomas Beyer, a magyarországi Bosch-csoport vezetője

Az itteni csoport 11 vállalatot fog össze; tavalyi beruházásai elérték a 14 milliárd forintot, kutatás-fejlesztésre pedig több mint 10 milliárdot fordítottak 2009-ben. A vállalat továbbra is az innovációra helyezi a hangsúlyt: a K+F tevékenység az idén is kiemelt terület lesz. A cégcsoport 2010-ben további 1000 munkahely megteremtését és új gyár építését tervezi.


Karmazin György, a BI-KA Logisztika Kft. ügyvezetője

Agilis, önmagát és vezetőtársait folyamatosan fejlesztő, képző, előremenekülő menedzser. Már a válság előszelét megérezve átszervezte a céget, ráerősített az eladásokra, a marketingre, újabban a pr-ra. Egy, már a világgazdasági recessziót megelőzően is gyengélkedő iparágban cége tavaly mintegy 5 százalékkal tudott növekedni.


Csikós Dániel, a Genertel Biztosító Zrt. elnök-vezérigazgatója

Az utóbbi évek leginnovatívabb ötlete fűződik a nevéhez. A Genertel gyorsan észrevehető szereplője lett a piacnak, s kétévnyi működés után immár 170 ezer darabnyi szerződést kezel. Az innováció: direktbiztosítás, olcsó, költséghatékony működés, kis szervezet, alacsony díjak.


Feiner Péter, a Spar Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója

A beszállítók 2009-ben a Sparnak szavazták meg – magyar tulajdonban lévő kereskedelmi láncok elé sorolva a céget –„Az év magyar árukért elkötelezett kereskedője” címet. A Plus áruházak sikeres integrálásával a menedzser erősítette a cég pozícióit a kereskedelemben.


Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója

A válságból az OTP nyertesként kerülhet ki, s tovább erősödhet a régióban. A teljes bankszektor eredményének a felét e pénzintézet produkálta, miközben vezetője más válságos területekre is nagy ambícióval száll be, sőt még a labdarúgásban is lát fantáziát.


Gyuris Dániel, az FHB Jelzálogbank Nyrt. vezérigazgatója

A válság legdurvább évében az OTP mellett ez a bank volt az, amelyik kifejezetten szép eredményt ért el. Jövedelmezőségi mutatói jól alakultak, megőrizte – szinte egyedüliként a mezőnyben – a krízis előtti eszközarányos nyereségességét, miközben a többieké (leszámítva az OTP-t) jellemzően stagnált.


Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója

Alighanem Magyarország legkomplexebb vállalatvezetési feladata a Mol irányítójáé. Ellenséges felvásárlás, egy országnyi cégcsoport, a horvát INA integrációja és hatékonyságjavítása, rengeteg szabályozási kérdés, iparági összeomlások, ingadozó olajár. Ebben a kihívás-tengerben a Mol fundamentálisan 2009-ben is remekül teljesített.


Lakatos Péter és Sinkó Ottó, a Videoton Holding Zrt. vezérigazgatói

Az e-iparban meglehetősen sikeresen próbálják kialakítani a Videotonból az elektronikai összeszerelő „régiós multit” – hasonlóan ahhoz, amit pár éve a Mol, az OTP és a Richter a saját területén elért. E folyamatnak a válság nem tett jót, de a Videoton szinte hitel nélkül működik, ezért sokkal válságállóbb volt, mint szektortársai.


Kisbenedek Péter, az Allianz Zrt. elnök-vezérigazgatója

Az Erste bécsi anyacégének pénzügyi vezetéséből tért vissza tavaly, és lett az Allianz vezetője. Itt is hasonló nagytakarításba – karcsúsítás, költségcsökkentés, hatékonyságnövelés – fogott, mint annak idején a Postabanknál. Az idén áprilistól a Magyar Biztosítók Szövetségének elnöki teendőit is ellátja.


Pintér István, a Rába Nyrt. elnök-vezérigazgatója

Súlyos kihívások, a megrendelések drámai megcsappanása közepette, a válság által extrém módon érintett iparágban képes megőrizni a cég a működőképességét. Óriási forgalomcsökkenés mellett sikerült megfognia a veszteséget.


Kepecs Gábor, az Aegon közép- és kelet-európai régiójának vezetője

Tavaly év elejétől az Aegon hollandiai anyacégének board-tagja, ami unikális a magyarországi biztosítók körében. E mellett az Aegon a legprofitábilisabb biztosító hazánkban.


Olvasó Árpád, TVK Nyrt. vezérigazgatója

Tavaly a cég veszteséges volt ugyan, de a régiós versenytársakhoz képest egészen jól szerepelt. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy veszteségeiket is részben tőlük független, külső tényezők okozták.


Ábrahám László, a National Instruments Hungary Kft. ügyvezetője

Nevéhez fűződik egy roma fiatalokat célzó oktatási tehetséggondozó program, a ROMASTER beindítása. Különleges munkahelyi légkört alakított ki a Munka és Család Audit nevű akcióval, amelynek segítségével a munka és a magánélet közötti egyensúlyt igyekeznek a dolgozók igényei szerint alakítani. Rugalmas, a változásokra érzékeny, az új lehetőségekre fogékony vezetőként ismert. Menedzseri munkájában a kockázatvállalási hajlandóság, az innovativitás és a kommunikáció meghatározó szerepet játszik.


Takács János, az Electrolux Lehel Kft. vezérigazgatója

A svédországi székhelyű Electrolux itteni érdekeltségének nem esett túlzottan az árbevétele, sőt, nyugatról kitelepített gyártást is sikerült megszerezniük. Elbocsátásokra is kevésbé volt szükség, mint korábban gondolták. Ez pedig nagy szó egy olyan iparágban, ahol 30–50 százalékkal esik a bevétel. A vállalat megtartotta erős pozícióját, s hitelek nélkül, stabil készpénzállománnyal kezdte meg a 2010-es évet.


Drajkó László, Microsoft Magyarország Kft. ügyvezető igazgató

Az új Windows 7 és az Office 2010 bevezetésével erősödik a Microsoft magyar leánycégének megítélése, a vállalat egyre innovatívabb képet sugároz magáról. A Bing nevű netes kereső és a felhő alapú fejlesztések is egy modern Microsoft képét formálják. E kép alakításában Drajkó László idehaza nagy szerepet kapott. A cég a tervezett – széleskörű IT oktatást célzó – Titan programban is komoly részt vállal.

Román Gyula, Kapuvári Hús Zrt. főtulajdonos

Virágoztatja, brendeli a nagy múltú Kapuvári Húst. Noha a vállalatnak komoly nehézségekkel kell megküzdenie a válságban, továbbra is növekszik, s szállít például az orosz piacra, nemzetközi hátterű versenytársakat is megverve.


+1

Ha az itt szereplő névsorból nem sikerül választani, vagy akad olyan további cégvezető, aki eséllyel indulhat a válság kormányosa címért, akkor olvasóink is állíthatnak további jelöltet. Kérjük, a hozzászólás mezőben jelezze, hogy kit javasol a díjra!

k_fn8_kviz?kviz_id=155
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.

Az Aquaprofit Zrt. nyerte a Provident Társadalmi Hasznosság Díját

Az Aquaprofit Műszaki, Tanácsadási és Befektetési Zrt. nyerte a Provident Társadalmi Hasznosság Díját

Amíg törekvés van, addig növekedés is lesz

Méretét vagy fogyasztási jellemzőit tekintve stagnáló piacokon is képződhet növekedés

Növekedni csak stabil alapokon lehet

A Figyelő TOP200 konferenciájának középpontjában egy örökké aktuális kérdés áll: a cégek növekedési lehetőségei.

Növekedni csak felelősen!

Szabados Richárd írása

Padlógáz a lakásépítésben

A hazai vállalkozók általában is lényegesen optimistábbak, jobban mernek tervezni