brusszel

HirdetésekÁllam és gazdaság - újragondoljuk a szerepeket

Figyelő TOP 200 program 2010
Figyelő Online - Figyelő
2010.05.05  21:59   
mail
nyomtatás
A Figyelő TOP 200 program idei célkitűzése, hogy párbeszédet generáljon a magyar gazdaság döntéshozói között az állam szerepéről. A Figyelő hetilap, a TOP 200 Konferencia és Gála is arra teremt lehetőséget, hogy mi magunk nyilatkozzunk: milyen államot képzelünk magunknak.
Az elmúlt másfél év válsága súlyos tanulsággal szolgált mindannyiunk számára: a közismert és eddig elismert gazdaságirányítási modellek felülvizsgálatra szorulnak! Itt az idő, hogy elgondolkodjunk az állam szerepéről, a piaci folyamatokhoz való viszonyáról, a közösségek életében elvárt feladatairól. Vajon a régi modellek megjavíthatók? Elégséges-e csupán a megreformálásuk? Vagy teljesen új szemlélet mentén kell kialakítani az állam, a piac és az egyén olyan rendszerét, mely nem csupán funkcionál, hanem fenntartható, és fejlődőképes is egyben?

Milyen a nem túlméretezett, mégis hatékony állam? Hol kell beavatkoznia és honnan kell távoznia? Szükség van-e arra, hogy támogatásokkal, szubvenciókkal, protekcionalista eszközökkel térítse el a piaci erők működését? Mit várnak el az egyes ágazatok képviselői a gazdaságpolitika formálóitól? Erről nyit párbeszédet idén a Figyelő TOP 200 program.

Májusban nyílt vitasorozat indult a Figyelőben az állam szerepéről, melyben hazai és külföldi vállalatvezetők, a közgazdaság- és politikatudomány kiválóságai osztják meg véleményüket a szélesebb közönséggel. Eddig megjelent vélemények:
  • Csaba László: Se vele, se nélküle
  • Felcsuti Péter: Mennyi sok? Mennyi kevés?
  • Békesi László: Elkerülhetetlen tévedések
  • Pete Péter: Állam a válság után
  • Lakatos Péter: Álomállam
A sorozat folytatódik! Ha Önnek is van véleménye a témában, kérjük írja meg nekünk: figyelo@sanomabp.hu

Október 6-án kerül megrendezésre a zártkörű TOP 200 Konferencia, melynek résztvevői – a TOP 200 cégek vezetői –  egy teljesen újszerű, interaktív és eredményorientált rendezvény keretében vitázhatnak az állam szerepének újraértelmezéséről. Öt ismert gondolkodó kezdte meg májusban a közös gondolkodást és vitát: Bojár Gábor, Fodor István, Király Júlia, Kiss Ulrich és Stumpf István újszerű, egymásraépülő, inspiratív gondolatokkal, vizuálisan is élményt adó előadásokkal készülnek az eseményre.

A közel fél évig tartó párbeszéd és közös gondolkodás eredményét a Figyelő TOP 200 kiadványban összegezzük majd. Mintegy 30 oldalon foglaljuk össze, mit várunk a hatékony, szolgáltató államtól. Ezen kívül, idén is az évkönyv legértékesebb részét képezik majd a különböző listák, rangsorok és adatok. Az idei TOP 200 kiadvány igazi újdonsága azonban az elmúlt év legfontosabb gazdasági sikereinek, kudarcainak, legizgalmasabb szereplőinek olvasmányos, vizuális élményt nyújtó bemutatása.

Az idei program 2010. október 16-án zárul a Szépművészeti Múzeumban megrendezett Figyelő TOP 200 Gálával, ahol a legeredményesebb vállalatokat és egy vállalatvezetőt is díjazunk.

Az idei Figyelő TOP 200 díjak:
  • Az év legeredményesebb vállalata
  • Az év legeredményesebb magyar vállalata
  • Az év pénzintézete
  • Az év leginnovatívabb vállalata
  • Társadalmi elkötelezettség (CSR) díj

Idén is átadunk egy különdíjat, ezúttal nem vállalatnak, hanem egy személynek. A különdíjat az a vállalatvezető kapja, aki legjobban menedzselte cégét az elmúlt, válságos évben. A díjat a TOP 200 gála meghívott vendégeinek szavazatai alaján ítéljük oda, az előzetes szavazásban azonban olvasóink is részt vesznek. Szavazzon itt vagy a Figyelő facebook oldalán!

Tartson velünk, vegyen részt a párbeszédben! Gondoljuk újra a szerepeket!

Bővebb információ az idei TOP 200 programról:

Szekeres Dóra, projekt menedzser
Tel: 06 1 437 1416
e-mail: dora.szekeres@sanomabp.hu

Szponzorációval kapcsolatos felvilágosítás:

Ritter Tamás, hirdetési igazgató, Marketing Partnership
Tel: 06 1 437 3703, 06 30 297 6886
e-mail: tamas.ritter@sanomabp.hu
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.

Az Aquaprofit Zrt. nyerte a Provident Társadalmi Hasznosság Díját

Az Aquaprofit Műszaki, Tanácsadási és Befektetési Zrt. nyerte a Provident Társadalmi Hasznosság Díját

Amíg törekvés van, addig növekedés is lesz

Méretét vagy fogyasztási jellemzőit tekintve stagnáló piacokon is képződhet növekedés

Növekedni csak stabil alapokon lehet

A Figyelő TOP200 konferenciájának középpontjában egy örökké aktuális kérdés áll: a cégek növekedési lehetőségei.

Növekedni csak felelősen!

Szabados Richárd írása

Padlógáz a lakásépítésben

A hazai vállalkozók általában is lényegesen optimistábbak, jobban mernek tervezni