brusszel

HirdetésekKiemelt alkotóműhelyekre van szükség

Figyelő Online - Figyelő
2009.08.14  15:00   
mail
nyomtatás
„A fiatalok motiváltságán kell változtatnunk” – állítja Bogsch Erik. A Richter Gedeon elnök-vezérigazgatója video interjújában arról beszél, hogy az innováció hogyan „indíthatja újra” Magyarországot, és ebben milyen szerepe van a tudományos alkotóműhelyeknek.
Bogsch Erik a második abban a sorozatban, ahol a magyarországi üzleti élet prominens szereplői, a Figyelő TOP 200 program innovációs nagyköveteiként osztják meg legfontosabb gondolataikat arról, hogy miképp lehet az innovációt a vállalati fejlődés és az ország szolgálatába állítani.Bogsch Erik szerint a külföldi és a hazai fiatalok közötti legszembeötlőbb különbség motiváltságukban van, ebben javulnunk kell. Kiemelte, hogy a természettudományos oktatás romlott az utóbbi években, kevés az elkötelezett oktató, sokan külföldön keresnek boldogulást, s így kevesebb a jó, itthon maradó ötlet is. Szerinte tévhit, hogy sok a jó ötlet. „ Egy ötlet akkor jó, ha megvalósítható” - állítja. Meggyőződése, hogy néhány alkotóműhelyt kiemelten kellene kezelni, erkölcsileg és anyagilag egyaránt, és ezek mintegy szigetként jelentenének kitörési pontot a tehetségek számára.Az innováció üzleti hatásaival kapcsolatban Bogsch úgy véli, hogy egy cég életében a kisebb innovációk csoportja sokszor felülmúlja egy nagy átütő innováció hatását. Úgy véli a sikerhez három dologra is szükség van, fókuszálásra, kitartásra és arra, hogy higgyünk abban, amit csinálunk. Az innováció során nem elhanyagolható a pénzügyi és marketing innováció szerepe sem, igaz, többnyire ezek is valamilyen temészettudományos eredmény piacralépését segítik elő.A következő évek innovációs kitörési pontjának az informatikát és a gyógyszerkutatást véli, amelyben Magyarországon is jelentős kihasználható lehetőségek vannak, de Bogsch Erik jelenleg úgy érzi, hogy Kelet-Európa és Magyarország egyre inkább versenyhátrányba kerül más régiókhoz, országokhoz képest. Az EU sem ad elég dinamikát az innovációnak, a pályázati rendszer túl bonyolult, igaz, a kutatók így sem tehetik meg, hogy ne próbáljanak meg minden lehetőséget.A Figyelő TOP 200 innovációs nagykövetei, Bogsch Erik (Richter Gedeon), Bojár Gábor (Graphisoft), és Csányi Sándor (OTP) ilyen körben még nem ültek egy asztalnál, a Figyelő felkérését azonban örömmel elvállalták, így személyükkel szimbolizálják a konferencia központi témáját, a vállalati innováció fontosságát. A 2009-es Figyelő TOP200 projekt részeként megrendezésre kerülő október 15-i konferencián kerekasztal beszélgetés keretében reflektálnak a neves külföldi vendégek előadásaira.


Nézze meg mit gondolnak a hazai innováció témájáról Magyarország más vezető üzletemberei!
  • Bojár Gábor, Graphisoft - "Rubik ma már ismertebb, mint Puskás"
  • Csányi Sándor, OTP - "Magyarország a világ élmezőnyében lehetne"
  • Takács Ernő, Talentis - "A magyar szürkeállománnyal nincsen probléma"
  • Várdy Zoltán, TV2 - "Tudnunk kell magunkat eladni"
  • Zsűrizés
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.

Az Aquaprofit Zrt. nyerte a Provident Társadalmi Hasznosság Díját

Az Aquaprofit Műszaki, Tanácsadási és Befektetési Zrt. nyerte a Provident Társadalmi Hasznosság Díját

Amíg törekvés van, addig növekedés is lesz

Méretét vagy fogyasztási jellemzőit tekintve stagnáló piacokon is képződhet növekedés

Növekedni csak stabil alapokon lehet

A Figyelő TOP200 konferenciájának középpontjában egy örökké aktuális kérdés áll: a cégek növekedési lehetőségei.

Növekedni csak felelősen!

Szabados Richárd írása

Padlógáz a lakásépítésben

A hazai vállalkozók általában is lényegesen optimistábbak, jobban mernek tervezni