brusszel

HirdetésekMagyarország újraindítása

Figyelő Online - Figyelő
2009.06.15  12:35   
mail
nyomtatás
"Ez az írás kedvezően ér véget! Kérem, hogy olvassák el, annak ellenére, hogy kedvezőtlenül kezdődik!" - Krecz Tibor, a Figyelő főszerkesztőjének előszava a Figyelő TOP200 2009 projekthez
A földkerekség minden üzleti tudománya sem volt elég ahhoz, hogy elkerüljük a minden kontinensre kiterjedő válságot. Túltermelés, fiktív befektetési konstrukciók, erőltetett termelési és fogyasztási növekedés – e fogalmakkal írható le a krízis. A globális baj alanyai: agyonszabályozott műveleteket végző alkalmazottak, kontinenseket áthálózó csoportokat tulajdonló és menedzselő, egyenképzettségű szakemberek, a saját feladataik ellátása során egyre inkább vergődő államok, s kohéziójuk tekintetében amortizálódó államszövetségek. Ekkora gondban nem segítenek a szokásos műveletek: a stratégia átdolgozása, az annak megfelelő új akcióterv, szervezet-átalakítás, a túlnyomórészt az alkalmazottak számának csökkentésével elérhető költségfaragás, innovatív marketing, új telephelyek olcsónak minősülő környezetben és hasonlók.

Krecz Tibor, a Figyelő főszerkesztője. Fotó: Szigeti TamásMagyarország sem bokréta a Mindenható kalpagján, itt sem derűs az élet, ha máshol borús. Nem elég, hogy nem úszunk meg semmit, nem vagyunk mentőcsónakban, hanem még a mentőövek felé is ólommellényben, Kádár-korabeli mackóalsóban, bakanccsal a lábunkon úszunk. Néhány hétig leáll két autógyár – negyedével visszaesik az ipari termelés. Nem moslékol elég disznónk az akolban, de nem is töltenek elég kolbásznak való húst abban a hazai élelmiszer-feldolgozóban, amelyet nem is finanszíroz az óvatos bank, mivel maga is alig tudja kispekulálni a forint árfolyamának alakulását. Közoktatási rendszerünk gyanúsan elégtelen ismeretet ad a munkára/érvényesülésre készülő honfitársainknak. Közegészségügyi intézményeink nyugdíj-előkészítő projekttársaságokra emlékeztetnek, semmint például a munkaképesség megőrzését biztosító közösségi szolgáltató egységekre. Közrendünk rendetlen.

Legalább az ne maradjon tovább rosszul a világon, aminek a megjavításáért magunk is tehetünk! Ezzel a nekibuzdulással látott munkához Antall József kormánya, ezen az alapon konszolidált Bokros Lajos pénzügyminiszter, hirdette meg a polgári berendezkedés megerősítését Orbán Viktor, s látott válságkezeléshez Gyurcsány Ferenc. Meg utóbbival párhuzamosan a Reformszövetség nevű alkalmi társulás. Meg a rendkívüli és meghatalmazott Bajnai Gordon. Erőfeszítés erőfeszítés után, az euró meg annyi forint, amennyi, a GDP se több, inkább kevesebb.

A TOP 200 a Figyelő üzleti évkönyve. Minden évben megjelentetjük, hogy milyen eredményt ért el a hazai gazdasági szereplők krémje, a kétszáz legjobban bizniszelő cég. Nem lesz meglepetés, ha a nemsokára megjelenő, 2008-as adatokat tartalmazó kiadvány zömmel azt mutatja: nem biztos, hogy ezúttal a jó biznisz fejlődésben is megnyilvánul – lehet, a túlélés a maximum. A TOP 200 szerkesztői az idén nem elégszenek meg a tavalyi üzleti eredmény elemzésével. Akkora, amekkora kompetenciával és hatással, de a szerkesztők vállalkoznak arra, hogy összefoglalják a magyar társadalmi és gazdasági környezet restartjához, újraindításához fontos tényezőket.

Az idén ősszel megjelenő TOP 200 – illetve az addig a Figyelőben megjelenő előre jelző cikkek most induló sora – a megújulás, az innováció témájára összpontosít. Külön kiemeljük a példaértékű újításokra vállalkozó cégeket és cégirányítókat. Gondunk lesz arra, hogy a nagyvilág és Magyarország gondolkodóit egy szakmai rendezvényen megkérdezzük a XXI. századnak megfelelő tudás-menedzsmentről, a kutatás és a fejlesztés eredményeinek a gyakorlatban történő hatékony alkalmazásáról. Azt sem mulasztjuk el, hogy részletesen a közönség elé tárjuk, mi minden jó ismeret alkalmas az ország viszonyainak fejlesztésére. Vannak hivatásos országmegváltók – a magyar politikusok pár szezonnyi késést halmoztak fel a megváltásban. A magyar tömegtájékoztatás sem valami fürge a megújulás tervezésében. A Figyelő nem viseli tovább a restség nem egészen alaptalan bélyegét. A hetilap folyamatosan foglalkozik az ország megújításának lehetőségeivel, s erre tesz majd kísérletet a TOP 200 kiadvány is.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.

Az Aquaprofit Zrt. nyerte a Provident Társadalmi Hasznosság Díját

Az Aquaprofit Műszaki, Tanácsadási és Befektetési Zrt. nyerte a Provident Társadalmi Hasznosság Díját

Amíg törekvés van, addig növekedés is lesz

Méretét vagy fogyasztási jellemzőit tekintve stagnáló piacokon is képződhet növekedés

Növekedni csak stabil alapokon lehet

A Figyelő TOP200 konferenciájának középpontjában egy örökké aktuális kérdés áll: a cégek növekedési lehetőségei.

Növekedni csak felelősen!

Szabados Richárd írása

Padlógáz a lakásépítésben

A hazai vállalkozók általában is lényegesen optimistábbak, jobban mernek tervezni