brusszel

HirdetésekSzépségek és szörnyetegek

Figyelő Online
2012.07.29  13:51   
mail
nyomtatás
Sokkal több erős középvállalatra lenne szüksége a magyar gazdaságnak, de ehhez biztosan nem a multik háttérbe szorításán át vezet az út - ebben maradéktalanul egyetértettek a Figyelő TOP 200 konferenciájának előadói.
Hosszú távú, a külpiacokra is érvényes beszállítói szerződést kötött a Tescóval egy magyar baromfifeldolgozó vállalkozás, ennek köszönhetően kapott finanszírozást a Raiffeisen Banktól egy új üzem felépítéséhez. Kementzey Ferenc, a pénzintézet vezérigazgató-helyettese a Figyelő TOP 200 konferenciájának (Magyarok és multik – együtt, működve?) kerekasztal-beszélgetésén hangsúlyozta, hogy mivel alultőkésített cégről van szó, a biztos piac elengedhetetlen feltétele volt a hitel folyósításának.

Ha tömegével lennének ilyen sikertörténetek, talán racionálisabb hangnemben zajlanának a multik, valamint a hazai kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) kapcsolatáról folyó viták. Sajnos egyelőre nem ez a helyzet, így tartják magukat az olyan leegyszerűsítő vélemények, mint hogy a multiknak juttatott állami támogatásokat egyszerűen oda kellene adni a kkv-knek, és egy csapásra megoldódnának az ország gazdasági gondjai.

KÁROS SZEMBEÁLLÍTÁS
Chikán Attila akadémikus, egyetemi tanár, a TOP 200 zsűri elnöke épp az ilyen leegyszerűsítő véleményektől óvott előadásában, hangsúlyozva, hogy a két szférát szembeállítani helytelen és káros, hiszen mindkettőnek jelentős társadalom- és gazdaságfejlesztő szerepe van. A kkv-k előrelépését gátló tényezők között megemlítette a támogató intézményrendszer alulfejlettségét, amin ráadásul csak lassan lehet változtatni. Így jó lenne ugyan, ha tömegével járnának be vállalkozások a Lipóti Pékséghez hasonló utat, ám nem várható robbanásszerű növekedés ezek számában.
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.

Az Aquaprofit Zrt. nyerte a Provident Társadalmi Hasznosság Díját

Az Aquaprofit Műszaki, Tanácsadási és Befektetési Zrt. nyerte a Provident Társadalmi Hasznosság Díját

Amíg törekvés van, addig növekedés is lesz

Méretét vagy fogyasztási jellemzőit tekintve stagnáló piacokon is képződhet növekedés

Növekedni csak stabil alapokon lehet

A Figyelő TOP200 konferenciájának középpontjában egy örökké aktuális kérdés áll: a cégek növekedési lehetőségei.

Növekedni csak felelősen!

Szabados Richárd írása

Padlógáz a lakásépítésben

A hazai vállalkozók általában is lényegesen optimistábbak, jobban mernek tervezni