brusszel

HirdetésekÖn milyen nyomot hagy a világban?

A társadalmi felelősséget népszerűsíti az idei Figyelő Top 200
Figyelő Online - Figyelő
2007.10.14  10:23   
mail
nyomtatás
Budapest, 2007. október 12. – A Szépművészeti Múzeumban került sor szombaton az idei Figyelő Top 200 gálára, amely az első CSR (vállalatok társadalmi felelősségvállalása) elvek mentén megrendezésre kerülő esemény Magyarországon.
 A gálán adták át az előző gazdasági évben legjobban teljesítő vállalatok elismeréseit, a Figyelő TOP200 Díjat. A szervezők a TOP 200 kiadvány szerkesztésével is a társadalmi felelősségvállalás fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet, illetve a Társadalmi Elkötelezettség Díjat is idén ítélik oda először.

A Figyelő TOP 200 Gálát – a magyar gazdasági és politikai élet vezetőinek egyik legfontosabb informális találkozóját – nyolcadik alkalommal rendezte meg közösen a Figyelő üzleti és gazdasági hetilap és a Gundel Étterem. A gálán a legnagyobb vállalatok elsőszámú vezetői mellett több miniszter, kormánybiztos és hazánkba akkreditált nagykövet is részt vett. Az eseményen köszöntőt mondott Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter, valamint elfogadta a meghívást Horváth Ágnes egészségügyi miniszter, Lampert Mónika szociális és munkaügyi miniszter, Egyed Géza a GKM gazdaságfejlesztési szakállamtitkára, Draskovics Tibor tárca nélküli miniszter és Czakó Borbála, a Magyar Köztársaság londoni nagykövete.

Hagyományosan az előző üzleti év lezárásaként a gálán hozzák nyilvánosságra elsőként, hogy mely magyar cégek érték el a legnagyobb árbevételt, melyek a legeredményesebbek, és melyek növekedtek a legnagyobb mértékben az előző év során.

„Idén azonban a TOP 200 lista összeállításakor már nem csak azt vizsgáltuk, hogy mekkora gazdasági eredményt ért el a 200 legnagyobb magyarországi vállalkozás, hanem azt is, hogy e gazdálkodó szervezetek a vállalatirányítási és döntéshozatali folyamataikban mennyire viselkednek felelősen és tudatosan tevékenységük társadalmi és környezeti hatásaival kapcsolatban. Ehhez kapcsolódóan az idei gálán első alkalommal adjuk át a Társadalmi elkötelezettség díjat” – mondta Martin József Péter, a Figyelő főszerkesztője.

A társadalmi felelősségvállalás új megközelítést jelent a vállalati döntéshozatali folyamatban, amely szerint a cég a működése során figyelemmel van az okozott környezeti, társadalmi és a tágan értelmezett gazdasági hatásaira, azokat folyamatosan tervezi és elemzi, és azokról utólag nyilvánosan beszámol. Hazánkban a vállalatok társadalmi felelősségvállalása (CSR) a gyakorlatban ugyan valamivel a régió országai előtt jár – például a számviteli törvényben szerepel a Fenntarthatósági Jelentés készítésére vonatkozó uniós ajánlás - a szemléletmód azonban mindeddig mégis leginkább csak a nemzetközi hátterű vállalatok működésébe épült be.

Az első CSR-elvek mentén megrendezésre kerülő esemény szervezői elkötelezték magukat amellett, hogy a rendezvény káros környezeti hatásait minimalizálják, és törekedtek rá, hogy a Gála szervezésében – a nyereségesség fenntartása mellett – minél több pozitív társadalmi hatással járó akciót valósítsanak meg, és ezzel is hozzájáruljanak a felelős vállalati gyakorlat kialakításához. A Gála során a fenntarthatóságot szolgáló elemekről információs táblákon tájékoztatják a résztvevőket. Az intézkedések végigvonulnak a lapkiadás, a rendezvényszervezés, és a vendéglátás munkafázisain is: az esemény a lehető legkisebb energiafelhasználással valósul meg. Újrahasznosított, illetve környezetbarát dekorációs elemeket használnak fel. A cateringet nyújtó Gundel Étterem a vacsora alapanyagainak beszerzésekor a helyi (magyar) termelők főként biogazdálkodással előállított termékeit - biogyümölcsleveit, biopezsgőt, biodinamikus borokat - részesítette előnyben, és a fair trade elvei szerint működő cégek termékeit vette fel kínálatába.

„A CSR-elvek rendezvényszervezésbe történő beépítésével nem csak elkötelezettségünket mutatjuk, de szeretnénk példát is mutatni. Hatalmas lehetőségnek tartjuk, hogy a rendezvényünk során a hazai üzleti és politikai elit legprominensebb képviselőinek tudjuk a gyakorlatban - néhány egyszerű példán keresztül - megmutatni: vállalkozásunk úgy is sikeressé tehető, hogy közben a felelősségteljes működésünkkel kicsit jobbá is tesszük a körülöttünk lévő világot” - tette hozzá Bálint Viktor, a Figyelő lapigazgatója, aki a Gála lebonyolítását irányította.

A rendezvény CSR-tanácsadója a B&P CSR management, a régió legnagyobb CSR-tanácsadó vállalata.

* * *

Figyelő TOP200 kiadvány és Gála
A Figyelő üzleti és gazdasági hetilap immár több mint egy évtizede jelenteti meg népszerű időszakos kiadványát, a legnagyobb és legeredményesebb magyarországi vállalkozásokat bemutató Figyelő Top 200-at. Magas szakmai színvonalon, nemzetközi sztenderdek alapján, tapasztalt szakértők állítják össze a Top 200 listát, amely objektíven méri az előző év gazdasági teljesítményeit és közli a teljesítményük alapján a 200 legnagyobb vállalat közé besorolt cégek rangsorát. A Figyelő a Gundel Étteremmel együttműködve a 2000. évtől rendezi meg a Figyelő Top 200 Gálát, amelyen valóban a gazdasági és politikai élet meghatározó szereplői vesznek részt. A Gála az előző év jelképes lezárása a magyar üzleti élet számára. A nagyszabású rendezvény díjátadással kapcsolódik össze, amely során Magyarország 200 legeredményesebb vállalata közül több kategóriában vehetik át a legsikeresebb cégek az elismeréseket.

Sanoma Budapest Zrt., a Figyelő TOP200 kiadója
Több mint 30 kiadványával a Sanoma Budapest Zrt. Magyarország vezető magazinkiadója. Leányvállalataival együtt a magazinpiacon 27%-os piaci részesedéssel rendelkezik a vállalat, 600 munkatársa közel 20 milliárd forintos éves árbevételt ér el. A médiavállalat 18 internetes termék tulajdonosaként árbevétel tekintetében piacvezető a hazai internetpiacon is. A cég további tevékenységei közé tartozik a konferenciaszervezésen kívül a könyvkiadás, az eseményszervezés, a lapokhoz kötődő termékértékesítés és márkakiadványok készítése. A médiavállalat többségi tulajdonosa a storytv-nek is.

Gundel Étterem és Party Service
A Gundel Étterem száz esztendős múltja során mindenkor a legigényesebb, legelegánsabb rendezvények számára biztosított maximális igényeket kielégítő ételeket, italokat valamint szolgáltatta a teljes szervizt is.
A Gundel múlt századi hangulatot idéző bálterme és bankett termei ideális helyszínt nyújtanak üzleti reggeliknek, meghitt családi ünnepeknek, esküvőknek, elegáns gálavacsoráknak és számos más eseménynek. Kívánságra akár a Gundelt varázsolja egy múzeum kiállító termébe, egy dunai hajó fedélzetére, vagy az Operaház színpadára. Több száz-, vagy akár ezerfős rendezvényeken gyors és lendületes kiszolgálás ötvöződik a hagyományosan figyelmes vendéglátással. Az állandó magas színvonal hátterében modern technikai eszközök és jól képzett, nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek – chef-ek, pincérek, sommelier-k – állnak.

További információ:
Martin József Péter, Figyelő főszerkesztője, tel: 437-1425, e-mail: j.martin@sanomabp.hu

Bálint Viktor, lapigazgató, tel: 437-1226, e-mail: v.balint@sanomabp.hu
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.

Az Aquaprofit Zrt. nyerte a Provident Társadalmi Hasznosság Díját

Az Aquaprofit Műszaki, Tanácsadási és Befektetési Zrt. nyerte a Provident Társadalmi Hasznosság Díját

Amíg törekvés van, addig növekedés is lesz

Méretét vagy fogyasztási jellemzőit tekintve stagnáló piacokon is képződhet növekedés

Növekedni csak stabil alapokon lehet

A Figyelő TOP200 konferenciájának középpontjában egy örökké aktuális kérdés áll: a cégek növekedési lehetőségei.

Növekedni csak felelősen!

Szabados Richárd írása

Padlógáz a lakásépítésben

A hazai vállalkozók általában is lényegesen optimistábbak, jobban mernek tervezni