brusszel

HirdetésekAz EU védekező intézkedései az acélvitában

Figyelő Online - Figyelő
2002.03.26  07:45   
mail
nyomtatás
Az EU a jövő hét elejétől 15-től 26 százalékig terjedő védővámot vezet be az acéltermékekre 15 kategóriában. Az uniós import mintegy 40 százalékára kiterjedő intézkedések feladata az európai piacok védelme.
Az Európai Unió 14,9 és 26 százalék közötti mértékben tervezi emelni 15 acéltermék-féleség vámtarifáját annak a rendeletnek az értelmében, amelyet várhatóan szerdán hagy jóvá az Európai Bizottság, válaszul az amerikai acélvám-emelésekre. Jóváhagyása esetén a rendelet néhány napon belül - valószínűleg közvetlenül a húsvéti ünnepek után - életbe léphet.Bush megkérdőjelezhető lépéseA washingtoni kormány múlt szerdán hatályba lépett intézkedéseinek értelmében 8 és 30 százalék közötti mértékben emelkedtek az Egyesült Államokba exportált acéltermékek vámtételei, ami az unió álláspontja szerint gyakorlatilag az amerikai acélpiac lezárásával egyenértékű.ahogy arról akkor beszámoltunk>>

Az EU visszavág

A védekező intézkedések célja, hogy ellensúlyozzák az amerikai lépés kereskedelemelterelő hatásait. Az amerikai piacról kiszoruló acél ugyanis túlnyomó részben várhatóan Európába áramlik át.

A megtorló intézkedések egy sor amerikai termékre kivetendő büntetővámok formájában jelentkeznek. Egyrészt az Egyesült Államok jobb belátásra térítését, másrészt pedig az EU közvetlen veszteségeinek kompenzálását célozzák.

Az import 40 százaléka érintve van

Az Egyesült Államok és az EU megközelítőleg azonos mennyiségű, évente mintegy 27 millió tonnányi acélt importál. Brüsszeli becslések szerint az amerikai vámemelések kereskedelem-elterelő hatása évente körülbelül 15 millió tonna acélt érint. Vagyis az idén és az elkövetkező években több mint 50 százalékkal is nőhet az európai acélimport az amerikai vámemelések miatt.

Az EU válaszlépései az éves európai acélbehozatalnak mintegy a 40 százalékát érintik. Az ideiglenes intézkedések időtartama alatt körülbelül 5,7 millió, évente 11 millió tonna acéltermékre terjednek ki.

Az amerikai intézkedések 21 termékkategóriát érintenek, de az EU ezek közül csak arra a 15-re léptet érvénybe védekező intézkedéseket, amelyek esetében az utóbbi időben a legnagyobb mértékű volt az import növekedése, valamint az uniós, illetve az importárak közötti különbség.

A védekező intézkedések a WTO szabályai szerint 200 napos átmeneti időszakra rendelhetők el. Ennek lejártával már jobban látható a lépések hatása, ezért felülvizsgálatuk mindenféleképpen szükséges.

Kerülik a protekcionizmust?

Az EU súlyt helyezett arra, hogy az amerikai intézkedésekre ne adjon hasonlóan protekcionista választ, ezért védekező lépései az importnak csak azt a hányadát fogják érinteni, amely meghaladja az elmúlt három év tíz százalékkal megnövelt átlagát. Az újonnan alkalmazandó vámokat a "kiszolgálás érkezési sorrendben" elv szerint vetik ki, vagyis csak azoknak az exportőröknek kell számolniuk a megemelt tételekkel, amelyek már csak a globális kvótán felül tudják értékesíteni termékeiket.

Ez alól mentesülhetnek viszont azok a fejlődő országok, amelyek az importáló ország behozatalában 3 százaléknál kisebb aránnyal részesednek. A vámemelések legnagyobb mértéke (26 százalék) sem fogja elérni az amerikai maximumot (30 százalék), egyes termékek esetében pedig csak 14,9 százalékkal emelkedik az uniós tarifa.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.

Az Aquaprofit Zrt. nyerte a Provident Társadalmi Hasznosság Díját

Az Aquaprofit Műszaki, Tanácsadási és Befektetési Zrt. nyerte a Provident Társadalmi Hasznosság Díját

Amíg törekvés van, addig növekedés is lesz

Méretét vagy fogyasztási jellemzőit tekintve stagnáló piacokon is képződhet növekedés

Növekedni csak stabil alapokon lehet

A Figyelő TOP200 konferenciájának középpontjában egy örökké aktuális kérdés áll: a cégek növekedési lehetőségei.

Növekedni csak felelősen!

Szabados Richárd írása

Padlógáz a lakásépítésben

A hazai vállalkozók általában is lényegesen optimistábbak, jobban mernek tervezni