brusszel

Hirdetések



Találjon gyakornokot EU-s támogatással

Figyelő Online
2014.11.04  13:54   
mail
nyomtatás
Ezt kínálja az Erasmus program vállalkozásoknak
Sokan az Erasmus programnak csak az európai egyetemeket, főiskolákat érintő tanulmányi ösztöndíjas részét ismerik. Pedig már cégek is fogadhatnak külföldi fiatalt szakmai gyakorlatra a program keretében.
Hogyan lehetséges ez?
Olyan vállalkozások osztják meg tapasztalataikat, amelyek rendszeresen látnak vendégül más országból érkező tehetségeket. Akit pedig személyesen szeretne hallani a témáról, október 30-án a Tempus Üzleti kávéházban megteheti.
Már több magyar vállalkozás használja az Erasmus program adta előnyöket és fogad gyakornokot EU-tagországokból, valamint Norvégiából, Svájcból, Liechtensteinből és Törökországból. Köztük van a budapesti Quantislabs és az Egerben, Budapesten működő Supra Vita Nyelviskola is.

A Quantislabs Kft. a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatói által alapított start-up cég. A hatékony szőlőpermetezésre kínál informatikai megoldást és a magyar mellett a világ több országában értékesíti termékeit. Már több gyakornokot fogadtak eddig. A fiatalok feladata volt többek között marketing- és sajtóanyagok készítése, lektorálása, a külföldi piacok felkutatása. Árendás Csaba ügyvezető szerint a külföldi gyakornok jelenléte presztízst ad a cégnek és a nemzetközivé váló irodai környezet motiváló a munkatársaknak. Fontos szempont az is, hogy a célpiacról érkező fiatal ismeri az ottani üzleti élet jellemzőit, tudja, mivel hatásos érvelni, és anyanyelvén képes megszólítani a potenciális ügyfeleket.

A Supra Vita Nyelviskola elsősorban angol nyelv, turisztikai, informatika szakos egyetemistákat fogadott eddig. „Nyelvórákat nem tartanak, de teljesen új színt visznek az iskola életébe, az irodai dolgozók is gyakorolják az angolt" - mondja Vitai Judit. „A gyakornokok segítenek nemzetközi projektjeink kapcsolattartásában. Volt, aki marketing anyagot készített az iskolánk számára és a netes hírlevélbe is besegített. Egyikük gyakornokunk nyelvóráinkra ült be és módszertani anyagot állított össze" - sorolja az előnyöket Vitai Judit.

Mennyibe kerül az alkalmazás?
A gyakornokok után a cégeknek se bért, se járulékot nem kell utánuk fizetniük. A gyakornokok hallgatói jogviszonyban maradnak intézményükkel, ottani társadalombiztosítási jogviszonyuk fennmarad. Emellett a gyakorlat időtartamára - ami két hónaptól 1 évig tarthat - havi 300-600 euró (60-90 ezer forint) közötti összeget kapnak az Erasmus forrásából. Persze dönthet a cég úgy is, hogy ezt az összeget saját keretből kiegészíti - például étkezési, albérleti támogatással, de nem kell feltétlenül. A Supra Vita nem ad bért, a Quantislabs iskolaszövetkezeten át egészíti ki az ösztöndíjat.

A programnak kicsi az adminisztratív terhe: a vállalkozásnak csupán egy képzési megállapodást kell aláírnia a hallgatóval és intézményével és a gyakorlat kezdetekor a hallgatót bejelenteni a helyi munkaügyi kirendeltségen. Emellett egyszerre akár több gyakornok is érkezhet.

Hogyan szerezhet új gyakornokot?
Első lépésben érdemes néhány alapkérdést átgondolni: miben tudna a gyakornok a cég segítségére lenni mennyi időre tudná fogadni, mikor kezdene, milyen szakos hallgatót keres, milyen országból, ki lesz a céges kapcsolattartója. Ezt követően egy gyakornoki hirdetést célszerű megírni. Ebben kérhet a cég Europass-formátumú önéletrajzot a pályázóktól, amely az EU ajánlott mintája (az europass.hu oldalon érhető el) és Európa-szerte ismert. Ezt követően regisztrálja cégét és töltse fel hirdetését ingyenesen a http://studentplacement.tpf.hu oldalon. Ha beérkeznek az önéletrajzok, akkor a kiválasztást a modern technológiáknak köszönhetően, akár videóinterjú (például skype) formájában is lehet folytatni.

Annyit érdemes megjegyezni, hogy a külföldi fiatal nem hoz csodát, nem termel bevételt (legalábbis az első egy-két hónapban biztosan nem) és korlátozott időre érkezik. Ennek ellenére az általa hozott tudás, szemlélet, kultúra, nyelvismeret hasznára lehet a vállalkozásoknak.

A Tempus Közalapítványról

A Tempus Közalapítvány, mint az Európai Bizottság Erasmus+ programjának hazai koordinátora, kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkezik a felsőoktatás és a képzés területén, így a leginnovatívabb intézményekkel dolgozik együtt. Az által kezelt programokban a cégek számára is számtalan együttműködési lehetőség adódik az oktatási szféra szereplőivel.
Kíváncsi arra, mit profitálhat az Ön cége az Erasmus+ programból, hogy milyen típusú partnerségek jöhetnek létre vagy hogy milyen oktatási pályázatokkal lehet forrást biztosítani? Jöjjön el október 30-án a Tempus Üzleti Kávéház második rendezvényére: Tapasztalatcsere, tájékozódás és gyakorlati tanácsok a cégek és az oktatási intézmények közötti együttműködésekről. Bővebb információ és regisztráció a www.tka.hu honlapon.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.

Az Aquaprofit Zrt. nyerte a Provident Társadalmi Hasznosság Díját

Az Aquaprofit Műszaki, Tanácsadási és Befektetési Zrt. nyerte a Provident Társadalmi Hasznosság Díját

Amíg törekvés van, addig növekedés is lesz

Méretét vagy fogyasztási jellemzőit tekintve stagnáló piacokon is képződhet növekedés

Növekedni csak stabil alapokon lehet

A Figyelő TOP200 konferenciájának középpontjában egy örökké aktuális kérdés áll: a cégek növekedési lehetőségei.

Növekedni csak felelősen!

Szabados Richárd írása

Padlógáz a lakásépítésben

A hazai vállalkozók általában is lényegesen optimistábbak, jobban mernek tervezni