GKI Energiakutató: rossz üzenet az E.ON kivásárlása

2012-08-27 15:54
Rossz üzenet a befektetőknek a külföldi tőke kiszorítása, ezt megsínyli a magyar gazdaság - mondta Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek.
A szakember ezt annak kapcsán közölte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szombaton egy közéleti rendezvényen egyebek mellett kijelentette: "pillanatokon belül visszavásároljuk az E.ON-t a németektől".

Hegedűs Miklós szerint tulajdonképpen számítani lehetett egy ilyen kormányzati lépésre. Az energiakutató ügyvezető igazgatója ezt azzal magyarázza: most folyik a 2014 utáni, hosszú távú gázszerződések megkötése. Valószínűleg a kormány ezt nem szeretné külföldi vállalkozásra bízni, gondolván, hogy erőteljesebb, hatékonyabb pozíciót tud kialakítani a gáznagykereskedésben, és olcsóbb beszerzést elérni.

Ez azonban csak álom Hegedűs Miklós szerint. A szakértő hangsúlyozta: a miniszterelnök bejelentésének részleteiről nincsenek információk, így nem lehet biztosan tudni, hogy az E.ON-nak csak a Mol földgázüzletágában meglévő részesedésére utalt-e a miniszterelnök, így az esetleges tranzakció költségeit sem lehet megbecsülni. Hegedűs Miklós szerint azonban a költségvetésben nincs olyan forrás, amelyből egy ilyen kivásárlás finanszírozható lenne.

Ha ez az üzlet megvalósul, az "nagyon fontos és nagyon fájdalmas" üzenet lenne a külföldi befektetőknek, hogy itt nincs jövő a külföldi tőke számára, hiszen ezekben a kulcsfontosságú ágazatokban az államnak van meghatározó szerepe - fogalmazott Hegedűs Miklós. A szakértő emlékeztetett arra is: a közelmúltban a kormányfő arról is beszélt, hogy lakossági körben a rezsiszolgáltatásokat non-profittá kellene tenni. Hegedűs Miklós szerint a befektetők számára ez azt jelentheti, hogy vállalkozásoknak ezen a területen nincs helye, illetve előbb-utóbb a vállalkozások maguk is úgy gondolhatják, hogy befektetni lehet más országokban is. Nem tisztázott az sem, hogy a non-profit rezsiköltségek esetében hogyan térülnének meg a beruházások, hogyan lennének fejlesztések - tette hozzá.

Az energiakutató ügyvezető igazgatója választási bejelentésként értékeli ezeket a híreket, de szerinte ezeknek súlyos következményei lehetnek a magyar gazdaságra. Az E.ON német energetikai társaság nem kommentálta Orbán Viktor miniszterelnöknek a magyarországi leányvállalatra vonatkozó kijelentését, és a magyar kormány sem közölt arról részleteket.

Ha arra kívácsi, hogyan fogadták Orbán Viktor bejelentését, kattintson!
Ha arra, hogy mit szól a nemzetközi sajtó, akkor ide kattintson!
MTI