Az egyik legjelentősebb hazai élelmiszeripari vállalkozásnak számító Hungrana tulajdonosai az elmúlt tíz évben összesen több mint 225 millió euró értékben valósítottak meg kapacitás- és hatékonyságnövelő fejlesztéseket az üzemben. A beruházások idén is folytatódtak, melyekből kiemelkedik a 2,8 milliárd forintos projekt keretében épült új pelletáló részleg. Az új részleg már teljes kapacitáson üzemel, és hatalmas az igény az itt előállított takarmányra.
A tavalyi év jó eredményeinek köszönhetően tovább emelkedtek a tulajdonosi elvárások, és 2016 eddigi időszakában sikerült még azokat is túlszárnyalni – mondja Kelemen Kálmán, a társaság pénzügyi és ügyvezető igazgatója. A múlt év hasonló időszakához képest 5,5, míg a tervezetthez viszonyítva 4 százalékkal több kukoricát tudott feldolgozni a vállalat. „Ez nagyon komoly előrelépés, és azt mutatja, hogy a gyár megbízhatósága, az üzemeltetés biztonsága sokkal magasabb szintre jutott, mint korábban bármikor” – fogalmazott a sikerek kapcsán Kelemen Kálmán.
Fontos eredmény, hogy a kapacitás növelését úgy tudták elérni, hogy közben odafigyeltek a fenntartható fejlődésre és a környezetvédelmi szempontokra is. A vállalat fajlagos energiafelhasználása a tervezettnél is jóval kedvezőbb. Ebben szerepet játszik az is, hogy jelentősen bővült a megújuló energiaforrások aránya az energiafelhasználáson belül, 14 százalékkal több „zöld” energiát használnak most, mint egy éve.
A hatékonyabb termelés és a jobb kapacitáskihasználás éreztette hatását az eredménytermelő képességen is, a Hungrana Kft. üzemi szintű eredménye 20 százalékkal múlta felül a tervezettet az első 9 hónapban, és magasabb a tavalyinál is.
„A több mint 100 éves Hungrana nagy hagyományokkal rendelkező társaság, és nagyon jó helyzetben van ahhoz, hogy megfelelően kezelje a cukorpiacon várható változásokat. Az elmúlt évek eredményeit figyelembe véve jól felkészült a cég, nagyon komoly tudású szakemberekkel dolgozhatunk, ami jó alapot teremt a következő időszak kihívásainak leküzdéséhez” – teszi hozzá a vezető. A következő másfél év arról szól majd, hogy még jobban felkészüljenek az európai cukorpiac 2017. októberi megnyitására, a cukor-kvótarendszer megszűnésére. „Most térképezzük fel, hogy a változás milyen feladatokat ró ránk. Az biztos, hogy szükség lesz a szervezet fejlesztésére, a vevőkör szélesítésére, a stratégiai kapcsolatok erősítésére. Emellett tovább kell fokoznunk az energiahatékonyságot, és arra törekszünk, hogy az adott műszaki paraméterekből minél többet hozzunk ki. Azt gondolom, hogy a rendszerben sok helyen van még tartalék, ezek kihasználása is fontos lesz a jövőben. Stabilan, fokozatokan törekszünk a növekedésre, a céljaink elérése érdekében a stratégiai pontok kitűzése elengedhetetlen” – tette hozzá Kelemen Kálmán.
A Hungrana Kft.-ben az Agrana cégcsoport, valamint a világ legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata, az ADM 50-50 százalékos részesedéssel bír. A cég Európa legnagyobb kukoricafeldolgozó üzemét működteti, az Európai Unióban termelt izocukor – folyékony állapotban lévő cukor – mintegy harmadát, 250 ezer tonnát a vállalat állítja elő. A társaság a teljes hazai kukoricatermelés 15 százalékát használja fel. Jelenleg mintegy 750-800 szerződéses partnerük van, de rajtuk keresztül legalább 4500-5000 gazdával állnak kapcsolatban. Kizárólag magyar gazdáktól, magyar termelésű, kiváló minőségű, GMO-mentes kukoricát vásárolnak.
Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.
A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.
Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.
A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.
Hungrana Kft.