brusszel


Izraeli háború: az egész térség borulhat

Figyelő Online - The Economist Newspaper Limited
2014.07.20  14:00   
mail
nyomtatás
IZRAELIEK ÉS PALESZTÍNOK. Négy brutális gyilkosság nyomán katonai konfliktus tört ki ismét a Közel-Keleten. A rombolásnak sem az izraeli, sem pedig a palesztin hatóságok nem akarnak véget vetni.
Csaknem egy hét folyamatosan emelkedő feszültség után lángba borult Izrael és Palesztina. Június 30-án fedezték fel három zsidó tinédzser holttestét, akiket autóstoppolás közben raboltak el. A fiatalok a bibliaóráról igyekeztek hazafelé Jeruzsálem déli részébe. Két nappal később feltehetően bosszú áldozataként meghalt egy palesztin fiatal. A gyilkosságokat napokon belül lázongások követték, s ezek végül oda vezettek, hogy a palesztinok Gázából rakétákkal kezdték el lőni az izraeli területeket, főleg Jeruzsálemet. Izrael és Palesztina így öt év óta, az izraeliek gázai övezeti offenzívája óta a legélesebb konfliktusba keveredett egymással.

A Gázai övezettől egészen Tel-Avivig felsikoltó szirénák nyomán izraeliek ezrei keresnek menedéket a rakétatámadások elől. A gázai milicisták szíriai M-302-es rakétákkal lőnek, ezek képesek akár a 160 kilométerre lévő Haifát is elérni. Izraelt lapzártánkig több mint 200 rakéta érte el. Az izraeli hatóságok a levegőből, a tengerről és a szárazföldről is válaszolnak, eddig összesen 780 csapást mértek palesztin területekre. Házakat rombolnak le, s a támadások előtt csupán pár perccel értesítik a lakosságot. Egy család egyszer felmászott a háza tetejére, hogy élő pajzsként védelmezze azt, ám a támadás folytatódott. Az eredmény: hét áldozat. Palesztin kórházak szerint legalább 68 a halálos áldozatok száma. Az izraeli hadsereg 40 ezer tartalékos behívásáról döntött. A határőrök és a hadsereg palesztin lázadók tucatjaival vív küzdelmet az ország palesztinok lakta városaiban és Ciszjordániában, vagyis a Jordán folyó nyugati partján lévő területeken.

További részletek a Figyelő legfrissebb számában!
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.A medve bőrére

A Moszkva által elrendelt élelmiszer-behozatali korlátozás Putyinra üthet vissza.

A csőd nem jó megoldás

Cristina Fernández elnök szerint a mostani államcsőd más, mint a többi. Több szempontból sincs igaza ebben.

Izraeli háború: az egész térség borulhat

A rombolásnak sem az izraeli, sem pedig a palesztin hatóságok nem akarnak véget vetni.

Lángba borulhat a Közel-Kelet

Négy brutális gyilkosság nyomán katonai konfliktus tört ki ismét a Közel-Keleten.

top200