brusszel


Öngyilkossági hullám?

Figyelő Online - Moldicz Csaba
2016.05.16  16:53   
mail
nyomtatás
Egyre többen követnek el öngyilkosságot az Egyesült Államokban, de eddig nem sokat tettek a helyzet megváltoztatásáért - írja a Foreign Policy.

Képzeljük el azt a helyzetet, hogy a terrorista akciókban meghaltak száma drasztikusan megnövekedett az utóbbi 15 évben. Képzeljük el azt is, hogy több, mint 40 ezren halnak meg terrortámadásokban minden évben, s az összes társadalmi csoport érintetté válik. Mi lenne, ha a terrorizmus a 10 leggyakoribb halálozási ok egyikévé válna?

Ha a fenti helyzet megvalósulna, az Egyesült Államok kormánya valószínűleg drasztikus intézkedéseket hozna, hogy megakadályozza a terroristákat - ahogy 9/11 után is tette. A fenti helyzet azonban nem a terrorizmusra, hanem az öngyilkosságokra igaz.

A National Center for Health Statistics nemrég mutatta be az öngyilkossággal foglalkozó összefoglaló tanulmányát. Az eredmények megdöbbentőek voltak: az öngyilkosságok száma 1999 és 2014 között 24 százalékkal növekedett. Szinte minden társadalmi csoportban, minden életkorban megfigyelhető volt ez a növekedés, s a férfiak és a nők között is egyre többen lesznek öngyilkosok Amerikában. 2014-ben 100 ezer ember közül 13 halálát az öngyilkosság okozta.

Hogyan alakulhatott ki ez a helyzet? Napjainkban keveset beszélnek az öngyilkosságról és a megelőzéséről. Több esetben előfordul az is, hogy az áldozatot hibáztatják a tettéért. Emellett gyakran félreértik a kapcsolatot a mentális betegségek, a függőségek és az öngyilkosság között. A helyzetet súlyosbítja az is, hogy az öngyilkosság okai nem egyértelműek, általában több faktor együttes hatásának következménye.

A kutatás szerint magasabb arányban lesznek azok öngyilkosok, akiket a társadalom többi tagja nem ismer el és nem becsül meg annyira. Például az amerikai őslakosok esetében a férfiak és a nők körében is megdöbbentően növekedett az öngyilkosok száma.

Az öngyilkosságok elterjedése bizonyos földrajzi területekre jellemzőbb az Egyesült Áll. Az „öngyilkosság övezetbe" tartozik például Arizona, Colorado, Idaho, Montana, Nevada, New Mexico, Oregon, Utah és Wyoming. Az öngyilkosság leginkább az idősödő, egyedülálló, munkanélküli férfiakra jellemző, akiknek nagy valószínűséggel van valamilyen fegyverük - a fegyverek száma rendkívül magas a fenti államokban. Emellett az is nehezíti a helyzetet, hogy ezek a területek messzebb vannak a média központoktól (Washingtontól, Los Angelestől vagy New Yorktól), s így kevésbé beszélnek erről a fontos témáról.

Ahhoz, hogy az öngyilkosok száma lecsökkenjen, nem elég néhány program, hanem egy összehangolt intézkedéssorozatot kell elindítani. Fejleszteni kéne az egészségügyi rendszert, hogy minél előbb felismerhessék azokat, akiknek segítségre van szükségük és elláthassák őket. Emellett fontos lenne a párbeszéd elindítása, hiszen a téma még mindig tabunak számít.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200