brusszel


Egyre több feltételezett iszlamista ellen folytatnak eljárást

Figyelő Online
2016.07.30  09:20   
mail
nyomtatás
A súlyos állam elleni bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi legfőbb ügyészség már 130 eljárásban összesen 190 feltételezett szélsőséges iszlamista ellen folytat eljárást - írta pénteken a Focus című német hírmagazin.
A Focus értesülése szerint a szélsőséges iszlamizmussal kapcsolatban további mintegy 50 eljárás zajlik, de ezek az esetek nem szerepelnek a statisztikában, mert a legfőbb ügyészség nem vonta magához őket, így a tartományi hatóságok nyomoznak.
A beszámoló alapján 2014 elején 8 feltételezett muszlim vallási radikális, illetve a szíriai polgárháborúból vagy az iraki háborúból visszatért dzsihadista ügyében folytatott eljárást a karlsruhei szövetségi legfőbb ügyészség. Ez a szám 2015 elejére megközelítette a 80-at.
A hatóság eddig 20 ember ellen emelt vádat, 15-öt elítéltek, a többi között külföldi terrorszervezetben viselt tagság vagy ilyen terrorista szervezet támogatása, vagy gyilkossági kísérlet miatt.
A szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) legutóbbi, júliusi adatai alapján a biztonsági szervek országszerte 450 szélsőséges iszlamistát tartanak megfigyelés alatt, akik a hatóságok szerint hajlandóak lehetnek terrorcselekményre.

A szövetségi belügyminisztérium ugyancsak minapi adatai szerint a hatóságokhoz eddig 410 értesülés, információ érkezett, amelyek alapján a menedékkérők, menekültek között is lehetnek terroristák. Az értesülések túlnyomó többsége nem bizonyult megalapozottnak, eljárást 59 esetben folytatnak.
A Würzburg melletti és az ansbachi támadást egyaránt menedékkérő követte el. A hatóságok egyik merénylőről sem tudták, hogy szélsőséges iszlamista vagy kapcsolatban áll terroristákkal.

A Der Spiegel című hírmagazin pénteken az ansbachi esetről a nyomozás menetét ismerő biztonsági forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy az elkövető laptopján találtak egy propagandavideót az Iszlám Állam terrorszervezettől emberek lefejezéséről.
A 27 éves szíriai merénylő július 24-én este a bajorországi kisváros centrumában működésbe hozott egy pokolgépet. A robbanásban a férfi meghalt, 15-en megsebesültek.
A hatóságok szerint nem biztos, hogy éppen akkor akart robbantani, amikor a pokolgép működésbe lépett, és közvetlenül a merénylet előtt mobiltelefonon utasításokat kapott a Közel-Keletről egy ismeretlentől.
Július 18-án egy bizonytalan személyazonosságú menedékkérő egy Würzburgba tartó vonaton, majd a szerelvényről leszállva megsebesített öt embert. Rárontott az elfogására érkezett terrorelhárítókra is, ezért lelőtték. Sajtóértesülések szerint őt is a Közel-Keletről irányították mobilon a támadás előtti percekben.
Az Iszlám Állam terrorszervezet mindkét esetben közölte, hogy a merénylő a katonájuk volt.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200