brusszel


Trattoria Pomo D'oro

Figyelő Online - Asterix és Obelix
2013.05.21  13:57   
mail
nyomtatás
A Budapest belvárosában 2002-ben nyílt Trattoria Pomo D'oro a lombardiai születésű Gian Luigi Annoni (40) étterme. Az étterem séfje Rosario Simeoli, s persze mellette is dolgoznak, csúcsidőben akár több mint húszan. Rosario a Nápolyhoz közeli tengerparti város, Pozzuoli szülötte, ami persze meghatározza a tengeri alapanyagokhoz való viszonyát is.
A Pomo D'oro igen hamar kulthellyé vált. Chef Rosario iránti bizalmunkból a heti ajánlatából mindjárt két előételt is választottunk, piadinát és tőkehalkrémet. A piadina vékony olasz lepénykenyér, amolyan tortilla-féle. Rajta a szemérmesen csak „fűszeres malacrolád" néven említett olasz bacon (pancetta), némi koktélparadicsom és sok rucola díszlett, olívaolajjal, ecettel is ízesebbé téve. A piadina lehetett volna friss-meleg, és jobban átsütött is, de a pancetta és a paradicsom hibátlan volt.

A tőkehalkrém mantecato (tejszínes) módra készült, és grillezett polenta- (puliszka) ágyra tálalták. Ebben a Velence környéki ételben egyébként tejszínt nem találtunk, legfeljebb ha tejet. A polentaágy északon ugyan hagyományosan a vadmadarak kísérője, de a tőkehalhoz is jól illett, sőt, még izgalmasabb volt, mint a halkrém.
A szokásos étlap egyébként meglehetősen gazdag főételválasztékot kínál. Éppen ezért innen választottunk, és nem a heti ajánlatból. A rendelt saltimbocca Róma környékének klasszikus borjúétele, és ahogy az étlapon is feltüntetik, sonkával és zsályalevéllel készül. Gianni éttermében azonban sonka sem volt, zsálya sem volt, és a fénylő vaj is hiányzott, ezzel szemben a borjúszeleteken a liszt, akárcsak egy menzán, karakteresen domborodott. Ahogy az olaszok mondják, ennek az ételnek olyan jónak kellene lennie, hogy „beugorjon a szájba". Ez nem ugrott be, még a burgonyapürével együtt sem.

A bő olajban sütött tintahalszeletek és garnélarákok a friss alapanyagból készült ételnek még a halovány illúziójától is messze álltak. A kiszárított, égettolajízű lények a horvát tengerparton pallérozódott átlag magyar ízlés szerint sem voltak megfelelőnek tekinthetők, nemhogy egy sokra tartott olasz étteremben. Az ételhez serpenyős spenótot ajánlottak: kellemesen fokhagymás volt, némileg több olajjal, mint amit szükségesnek gondolunk.

A házi tésztával készült vargányás szélesmetélt érezhetően házi, még ha nem is az a percekkel korábban kifőzött és főzővíztől gőzölögve serpenyőbe dobott fajta, amitől valóban az lehetne, ami, és ami végül mégsem lett. Bár a vargánya ezen a helyen többnyire jól készül, most ez sem jött össze, és az ételt erőteljesen a só uralta.

Végezetül panna cottát és tartományok találkozása cukrászunk asztalán elnevezésű desszertet rendeltünk. A panna cotta elronthatatlan, egyszerű tejdesszert. Szerethető, és a választott áfonyával is jó. Nincs mit mondani róla, ujjgyakorlatnak számít. A Pomo d'Oro beígért szicíliai túrós süteménye minden volt, csak éppen nem az, ami Szicíliában cannoli néven mindenütt előfordul. Gianni éttermében ez leginkább csak egy sajtos rolót mintázó (egyébként jóízű) képviselőfánk volt. A szikkadt nápolyi túrótorta sem állt a helyzet magaslatán, de a habcsók szerencsére habcsók maradt.

„Szeretném átadni mindenkinek a „dolce vita" életérzést, a szenvedélyes, mélyreható olasz gasztronómia iránti szeretetemet" - üzeni Gian Luigi Annoni a honlapról. Az üzenet illik a tulajdonos egyéniségéhez, azonban a rendelt ételek már cseppet sem közvetítették a szimpátiával olvasott mondatban vázolt életérzést. Szenvedély helyett leginkább csak a fáradtság és a szürke középszer érződött.


A elfogyasztott ételek ára - szervizdíj nélkül - 16 940 Ft volt két személyre.
Cím: 1051 Budapest, Arany János u. 9.
Nyitva tartás: minden nap 12h - 24h

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Madame Noi - A nyakkendőlazítós étterem

Kiváló hely ráérős, beszélgetős étkezésekhez, minőségi alapanyagokkal és kivitelezéssel.

Trattoria Pomo D'oro

A Budapest belvárosában 2002-ben nyílt Trattoria Pomo D'oro a lombardiai születésű Gian Luigi Annoni (40) étterme.

Kárpátia Étterem

Elmerengünk az idő múlásán, mert már 135 év telt el azóta, hogy a Ferenciek bazárjában Holzwarth György egy helyiséget bérbe vett.

Több mint bisztró

Évszázadok óta étterem. Szerbek, németek, magyarok vigadtak falai között.

top200